Recept gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook
Om witlof eens op een andere manier te eten dan in een salade, of uit de oven met ham en kaas, heeft Heleen een bijzonder recept gevonden. Een recept om gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook te kunnen maken.
Zwarte knoflook is eigenlijk ‘gewone’ knoflook, maar dan 3 weken in een oven gedroogd, waardoor de teentjes ineens een heel andere smaak hebben gekregen. Het is niet de standaard knoflooksmaak, de knoflookgeur is er uit, en het schijnt dat je er ook niet van uit je mond gaat ruiken. Ook zou het gezonder zijn dan witte knoflook.
Dit bijgerecht met witlof is in zo’n 20 minuten klaar te maken.
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 2 witlofstronken;
- 20g boter;
- 2el honing;
- Zout;
- Sap van een halve sinaasappel;
- 2 teentjes zwarte knoflook.
En zo maak je het:
- Snijd het kontje van de witlofstronken en snijd de stronken in de lengte doormidden, of in vieren;
- Snijd de teentjes zwarte knoflook in kleine stukjes. Het is nogal plakkerig, en heeft een beetje de structuur van drop, probeer er dus voor te zorgen dat de stukjes niet aan elkaar plakken;
- Verhit in een koekenpan de boter met honing en een snuf zout tot dit gaat karameliseren. Leg dan de witlof met de snijkant naar beneden;
- Bak in ongeveer 3-4 minuten totdat deze kant mooi gekarameliseerd is. Draai ze voorzichtig om en bak aan de andere kant ook mooi bruin;
- Blus af met het sinaasappelsap en voeg de stukjes zwarte knoflook toe;
- Zet het vuur lager en laat nog een minuut of 10 zachtjes doorgaren tot de witlof zacht is geworden.
En je bijzondere bijgerecht is al klaar. Ben je trouwens echt fan van knoflook en werk je er vaak mee? Dan is deze pers wel super handig om te gebruiken! En hij ziet er ook nog eens stylish uit.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*