Recept vegetarische steak tartare bij het kerstdiner
De kerstdagen staan weer voor de deur. Er wordt al genoeg vlees en vis gegeten bij het kerstdiner, maar deze vegetarische steak tartare is een lekkere aanvulling om ook een vegetarisch voorgerecht aan je kerstdiner toe te voegen.
Door gebruik te maken van shiitake paddenstoelen, geeft het gerechtje een verrassende bite. Hierdoor hebben ook de mensen aan je kerstdiner niet direct in de gaten dat er geen vlees in is verwerkt. Om het bord mooi op te maken, gebruik je het beste een kookring, bijvoorbeeld deze met een handige uitdrukker, zodat je gerechtje mooi op het bord komt.
Het originele recept is te vinden op de site van Andea. Op haar site staan lekkere gerechten die ook nog eens heel toegankelijk zijn. Andrea heeft haar originele recept helemaal vegan gemaakt, door ook gebruik te maken van vegan mayonaise.
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 4 trostomaten;
- 1 sjalotje;
- ½ el kappertjes;
- 5 kalamata olijven;
- 100 g shiitake paddenstoelen;
- 2 el sojasaus;
- ½ tl sriracha;
- 1 el tomatenketchup;
- ½ el mosterd;
- 1 rijstwafel;
- 1 el (vegan) mayonnaise;
- 1 tl vadouvan kruiden;
- ½ tl kurkuma poeder;
- Bosje platte peterselie;
- ½ teen knoflook;
- 125 ml olijfolie;
- Peper.
En zo maak je het:
- Start met het maken van de peterselie-olie. Hak hiervoor de peterselie grof en doe deze in de mengbeker van je staafmixer;
- Hak de knoflook in stukjes en doe dit ook in de mengkom;
- Giet vervolgens de olie er bij en blend met de staafmixer tot de peterselie helemaal fijn is en je een groene olie hebt gekregen. Laat dit staan om de smaken goed in te laten trekken;
- Zet dan een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook en zet ook een grote kom met ijswater klaar;
- Snijd de tomaten aan de kant van het kroontje kruislings in;
- Leg de tomaten voorzichtig met behulp van een lepel in het kokende water en haal ze er na 30 seconden uit en doe ze dan in de kom met ijswater;
- Pel het velletje van de tomaten, snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten;
- Snijd het tomaten vruchtvlees in kleine blokjes en doe deze in een grote kom;
- Vervolgens snijd je de shiitake paddenstoelen in plakjes en bak deze in een scheutje plantaardige olie in een koekenpan. Blus ze af met een el sojasaus en laat het wat afkoelen;
- Hak dan de shiitake paddenstoelen wat fijner en voeg deze toe aan de kom met tomatenblokjes;
- Snipper dan de sjalot heel fijn, en hak ook de olijven en kappertjes fijn. Voeg deze ook toe aan het tomaten-paddenstoelenmengsel.
- Voeg daarna de mosterd, ketchup, sriracha, 1 tl sojasaus en gemalen zwarte peper toe en roer alles door elkaar. Voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
- Verkruimel de rijstwafel zo fijn mogelijk boven de kom en roer het mengsel goed door elkaar.
- Meng de mayonnaise met de vadouvan kruiden en kurkuma tot een mooie gele mayonnaise.
- Doe de peterselie olie in een fijne zeef en vang het op. Zo blijft een mooie groene olie over zonder stukjes.
- Maak de borden op door telkens een kwart van het tomatenmengsel in de kookring te scheppen en druk het lichtjes aan met de achterkant van een lepel.
- Haal de steekring voorzichtig omhoog.
- Garneer de steak tartare met de vadouvan mayonnaise en druppel wat peterselie olie er rondomheen.
- En als laatste maak je het gerechtje af met een plukje peterselie en serveer de vegetarische steak tartare.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
