Recept rosbief carpaccio met balsamico bietjes
Normaal gesproken ben jij van mij gewend dat ik op zondag een recept online plaats en misschien komt er zondag nog wel een extra receptje online maar had gewoon zin om jou een dag eerder al te inspireren met een lekker licht gerechtje. Heb je trouwens ook gelijk langer de tijd om nog boodschappen te doen, mocht je geïnspireerd zijn geraakt.
Heleen is weer aan de kook gegaan en heeft een mooi gerechtje uitgekozen, namelijk een speciale rosbief carpaccio, wat prima kan als lunch, voorgerecht of zelfs als licht hoofdgerecht. Wat je ook kiest, niet vergeten om dan de hoeveelheden aan te passen. Heleen vond het recept in de Allerhande maar het origineel is van Jamie Oliver.
Wist je trouwens dat Jamie Oliver nu een kookboek heeft met zijn allerbeste recepten uit de 24 Kitchen-serie? Kan je mooi indruk mee maken als er vrienden komen eten!
Volgens dit recept van Jamie heb je de speciale Jamie’s rosbiefplakken nodig, welke enkel tijdens de feestdagen in het assortiment zijn (of waren) van de Albert Heijn. Omdat Heleen deze nu niet heeft kunnen vinden, heeft ze het recept gemaakt met gewone rosbief. En dat smaakt net zo lekker!
Benodigdheden 4 personen (voorgerecht):
- 500gr rode bieten;
- 2 teentjes knoflook;
- 1 takje tijm;
- 2el balsamico azijn;
- 1el olijfolie;
- 2el mierikswortel;
- 125ml crème fraîche;
- scheutje witte wijnazijn;
- 12 plakken rosbief;
- rucola;
- zeezout;
- gemalen zwarte peper.
Zo maak je het:
- Boen eerst de rode bieten schoon en snijd ze in vieren (ze hoeven echt niet te blinken hoor).
- Plet vervolgens de knoflookteentjes en doe deze samen met de bietjes en het takje tijm in een kleine pan. Schenk daar water bij totdat de bietjes bijna onder staan. Zorg ervoor dat je pan niet te groot is zodat de bietjes net in de pan passen, want dan heb je zo min mogelijk water nodig, wat ten goede komt aan de smaak.
- Breng de bietjes aan de kook en laat deze 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel net schuin op de pan. Haal daarna het deksel eraf en laat nog 10 minuten doorkoken zodat er zoveel mogelijk water verdampt.
- Schenk daarna de balsamicoazijn en olijfolie erbij en laat nog 10 minuutjes koken. Giet dan de bietjes af en laat afkoelen. Door de balsamicoazijn is het nu een beetje stroperig geworden maar dat is precies wat je wil. Snijd de bieten daarna in grove stukken.
- Maak vervolgens een dressing van de mierikswortel, crème fraîche en witte wijnazijn en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de rosbief over 4 bordjes, verdeel daar royaal wat bietjes over en besprenkel dit met de dressing. Strooi er blaadjes rucola over en maal er wat zwarte peper over. En klaar ben je!
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
3 comments
Klinkt goed!
Ziet er heerlijk uit! Alleen zitten er veel dingen in die ik niet zo lekker vindt..
Ondanks ik het niet lust, vind ik het een leuk receptje voor bijvoorbeeld Pasen (voor anderen.. 😉