Recept koekjes met drop & cranberry
Heleen vond het recept voor koekjes met drop en cranberry op Culy en was gelijk geintrigeerd. Nancy van Batenburg heeft deze koekjes gebaseerd op koekjes uit Denemarken. Niet alleen in Nederland zijn we gek op drop, ook in Scandinavië kunnen ze er wat van.
Deze koekjes wilde Heleen direct uitproberen, maar ze had geen zoethoutpoeder in huis. Deze heeft ze vervolgens besteld en op deze site kan je overigens ook andere specerijen, heerlijke kruidenmixen en marinades aanschaffen.
De tip van Nancy was om het deeg al een dag van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren, aangezien je flinterdunne plakjes moet snijden voor de koekjes. Als het deeg goed koud is, gaat dit een stuk makkelijker!
Bereidingstijd (30 minuten voorbereiden, 15-20 minuten bereiden, plus een nacht in de koelkast)
Wat heb je nodig voor deze koekjes
- 1 eetlepel fijn zoethout poeder;
- 50 gram gedroogde cranberry’s;
- 300 gram bloem;
- 6 gram bakpoeder;
- 130 gram zachte, ongezouten boter;
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker;
- 2 eieren;
- Snufje zout.
En zo maak je het
- Meng de zachte boter met de suiker. Dit kun je met een mixer doen of met een houten lepel, dat gaat ook prima;
- Roer vervolgens het bakpoeder en de bloem door elkaar (of gebruik zelfrijzend bakmeel) en meng dit door het botermengsel;
- Voeg de eieren dan toe en meng tot een mooi samenhangend deeg;
- Hak dan de gedroogde cranberry’s fijn en meng deze met het zout en zoethoutpoeder;
- Meng dit geheel vervolgens door het deeg en zorg dat het mooi verdeeld wordt;
- Maak vervolgens van het deeg een worst van ongeveer 6cm doorsnede. Verpak deze in plasticfolie en leg het voor een nacht in de koelkast om op te stijven, zodat je er mooie dunne plakjes van kan snijden. Kun je niet zo lang wachten, dan kun je het deeg ook een uurtje in de vriezer leggen;
- Wanneer je klaar bent om de koekjes (eindelijk) te gaan bakken, verwarm je de oven voor op 175°C en bekleed je de bakplaat met bakpapier;
- Haal het deeg dan uit de koeling en snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Hoe dunner je ze snijd, hoe knapperiger de koekjes worden;
- Bak de koekjes in 6-9 minuten mooi goudbruin en laat ze op een rooster verder afkoelen. Zo ga je door met het deeg totdat je deeg op is;
- Koekjesdeeg is overigens ook prima in de vriezer te bewaren, mits je het wel goed verpakt. Dan hoef je ze alleen nog maar te bakken in de oven. Zo heb je snel versgebakken koekjes!
En smullen maar!
1 comment