Recept kerst aperitief met cranberry
Om het kerstdiner te starten met een lekker fris kerst aperitief met cranberry heeft Heleen een cranberry-siroop gemaakt, op basis van het frambozensiroop-recept van Marcella van Borrels en Bites. Je kunt natuurlijk ook deze heerlijke frambozensiroop gebruiken om in je drankje te doen, maar om het extra feestelijk te maken is deze variant met cranberry heerlijk.
Je kunt er als laatste nog wat goudpoeder overheen doen, maar ook zonder gouden laagje ziet en smaakt dit kerst aperitief met cranberry goed. Serveer het aperitief bijvoorbeeld in deze mooie glazen met een gouden randje.
Tip: Gebruik voor een alcoholvrije variant bruiswater of Sprite.
Bereidingstijd: ongeveer 10 minuten
Wat heb je nodig voor 500 ml siroop:
- 300 ml water;
- 250 g cranberries;
- 250 g kristalsuiker;
- Optioneel 30 ml wodka.
Aanvullend nodig:
- Prosecco (of bruiswater)
En zo maak je het:
- Begin met het water en de cranberries in een steelpannetje op middelhoog vuur te verwarmen voor ongeveer 10 minuten;
- Vervolgens kun je het vuur uitzetten als de cranberries opengesprongen zijn en het water mooi rood gekleurd is;
- Giet het mengsel dan door een zeef in een kom. Druk met een lepel het vruchtenpulp een beetje aan, zodat er nog extra smaak in het cranberry-water komt;
- Schenk daarna het mengsel terug in het steelpannetje en voeg de suiker toe;
- Verwarm het geheel zachtjes totdat de suiker is opgelost en laat het mengsel afkoelen;
- Voeg als laatste eventueel de wodka toe om de siroop langer te kunnen bewaren (dan kun je er geen volledig alcoholvrij aperitief drankje van maken);
- Giet het mengsel in een schone afsluitbare pot of fles en laat volledig afkoelen voor gebruik.
De siroop kun je al van tevoren maken. Zonder wodka is deze ongeveer 2-3 weken houdbaar in de koelkast, en met de wodka erin ongeveer 3 maanden.
Voor het kerst aperitiefje schenk je een scheutje van de siroop in een mooi glas en schenk er prosecco (of bruiswater) bij.
Garneer met wat cranberries en spray er eventueel wat goudpoeder overheen.
Proost!
*Dit artikel bevat een affiliate link*