Recept gnocchi van rode biet
Via de site van ‘Oh my dish’ vond Heleen een bijzonder recept voor rode bieten gnocchi. Op deze site staan nog veel meer lekkere en bijzondere gerechten, allemaal zeker het proberen waard! Nu heeft Heleen altijd al een keer zelf gnocchi willen maken en door de combinatie met rode biet, zwarte olijven en kaas was ze gelijk geïntrigeerd! Geïnspireerd door hun gerecht, heeft ze het uitgeprobeerd en zie hier het resultaat!
Benodigheden voor 2 personen
- 200 gram (kruimige) aardappels;
- 100 gram rode biet (voorgekookt, of kook ze zelf gaar);
- 90 gram bloem + extra peper en zout naar smaak;
- handvol grof geraspte Grana Padano;
- handvol zwarte olijven;
- flinke scheut olijfolie van goede kwaliteit;
- een paar takjes italiaanse kruiden (zoals tijm, salie & oregano);
- een handvol grof gehakte walnoten.
Bereiding
- Schil de aardappels en snijd deze in grove stukken. Kook vervolgens de aardappelstukjes in ongeveer 20 minuten gaar, de exacte tijd hangt af van de grootte van de aardappelstukjes. Maak ondertussen een zo glad mogelijke rode bieten puree, gebruik hier een fijne zeef en een grote lepel voor. Wrijf dan ook de aardappelen, met behulp van de (soep) lepel, door de zeef. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Snijd de zwarte olijven door de helft en zet deze opzij.
- Bestuif je handen en het werkblad met bloem (een beetje rommel hoort erbij). Meng de rode bieten puree en de bloem, met je handen, door de aardappelpuree. Het deeg hoort ietwat plakkerig aan te voelen.
- Verdeel vervolgens het deeg in 4 evenredige stukken en rol van elk deel 1 lange reep, van ongeveer 2 cm dik. Snijd de rol dan in kleinere stukken en gebruik een vork om er mooie gnocchi van te maken. Druk met je duim en rol enigszins naar voren om een ribbelpatroon te maken. Bestuif de gnocchi met een klein beetje bloem om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken.
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een snuf zout toe. Kook de gnocchi een aantal minuten in de pan met kokend water. Voeg niet teveel gnocchi tegelijkertijd toe. De gnocchi is gaar zodra deze naar boven komen drijven. Haal ze dan uit de pan en laat ze dan bijvoorbeeld op een theedoek even afkoelen, zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen om plakken te voorkomen. Herhaal dit tot alle gnocchi zijn gekookt.
- Hak ondertussen de Italiaanse kruiden fijn.
- Rooster dan de grofgehakte walnoten in een droge bakpan en haal ze daarna uit de pan. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote bakpan en voeg de gekookte gnocchi toe. Bak deze enkele minuten en voeg dan ook de zwarte olijven en blaadjes van de Italiaanse kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de gebakken gnocchi met geraspte kaas en walnoten. Je kan dit gerecht heerlijk bereiden als vegetarisch gerecht, maar je kan het ook prima combineren met een stukje vis of vlees.
Eet smakelijk!