Recept gezonde variant op de zomerse cheesecake
Op de site van Gwenn Danis, finalist van Heel Holland Bakt 2017 (en momenteel ook in de nieuwe serie Heel Holland Bakt nog een keer), kwam Heleen deze zomerse gezonde cheesecake met passievruchten tegen. Het recept dat hij hier heeft gebruikt is afkomstig uit het bakboek van een mede HHB-kandidaat Vanessa. Om de cheesecake toch iets gezonder te maken, heeft Heleen het recept van Sabine van ‘Oh my foodness’ deels gebruikt. Sabine gebruikt vermalen lange vingers als koekbodem, maar deze gezonde cheesecake is net zo lekker zonder koekbodem. Door de frisse passievruchtengelei bovenop is het een heerlijke zomerse traktatie!
De gezonde cheesecake is nu gezoet met stevia, dit geeft vaak een anijs/drop-achtige bijsmaak, maar die valt in deze cheesecake niet op.
Bereidingstijd: ongeveer 75 minuten (plus nog opstijven in de koelkast, liefst een nacht)
Wat heb je nodig:
Voor een klein taartje van 20 cm doorsnede (mocht je een grotere vorm gebruiken, verdubbel gerust het recept):
- 250g Optimel 0% magere kwark vanille;
- 40g SPLENDA stevia poeder;
- ½ el maizena;
- 2 eieren;
- 150 ml passievruchtensap;
- 1-2 passievruchten;
- 1 blaadje gelatine.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 150 °C en zet een bak met water onderin de oven;
- Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de vorm in;
- Klop met een mixer of garde de kwark, maizena en steviapoeder door elkaar tot een glad mengsel;
- Voeg vervolgens de eieren toe en klop het nog even goed door;
- Stort het beslag in de springvorm en bak de cheesecake in het midden van de oven in zo’n 60 minuten gaar. Doordat het boven het waterbad in de oven staat, is de kans op scheuren kleiner. Je kunt uiteraard ook de springvorm in het waterbad zetten, maar hierbij moet je goed opletten dat het niet lekt;
- Laat dan de cheesecake afkoelen in de oven met de deur open, en haal deze na ongeveer een uurtje uit de oven om het verder op het aanrecht af te laten koelen;
- Zet de cheesecake in de koelkast om verder op te stijven voor minimaal 4 uur, maar liever de hele nacht;
- Week de gelatine in koud water;
- Snijd vervolgens de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees met een lepel eruit. Verwarm het passievruchtensap samen met het vruchtvlees in een klein pannetje en breng het aan de kook. Je kunt hier eventueel nog wat extra zoetstof toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Hierdoor blijft de gelatinelaag lekker fris-zuur;
- Knijp de gelatine uit, en los het op in het warme mengsel;
- Laat het mengsel zeker 10 minuten goed afkoelen, roer het regelmatig door;
- Wanneer het mengsel genoeg is afgekoeld, schenk je het over de gekoelde cheesecake en zet het weer terug in de koelkast om op te stijven. Dit duurt ongeveer 30-45 minuten;
- Haal tenslotte de cheesecake voorzichtig uit de springvorm en snijd deze in punten.
En nu genieten!