Recept gamba’s met quinoa, witlof & yoghurt
Koken is natuurlijk leuk om te doen, vooral als je het samen doet met iemand die ook van koken houdt. Dit kan je partner zijn, een vriendin of met een stel vrienden. En dan is het extra leuk om een beetje culinair uit te pakken.
Dit recept is een van de gerechtjes die we met kerst gegeten hebben, als tussengerecht. Maar dit kan je natuurlijk ook prima maken als je een speciaal gerecht op tafel wilt zetten.
Dit recept is geïnspireerd op een recept van Gastronomixs. Deze site staat vol met vele bereidingen van diverse ingrediënten, als inspiratie voor koks. Nu zijn niet alle methoden makkelijk uit te voeren thuis, zonder professionele apparatuur, maar met een paar kleine aanpassingen kun je er toch prima mee aan de slag.
Voorbereidingstijd: ongeveer 30 minuten, plus een nacht marineren
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 12 gamba’s;
- 2 dl olijfolie;
- 4 takjes citroentijm;
- 6 limoenblaadjes (als je die niet kunt vinden: kun je dit vervangen door limoenschil);
- Rasp van 1 sinaasappel;
- Rasp van 1 citroen;
- 100 g quinoa;
- 1 sjalotje;
- 1 el sushi-azijn;
- 2 el olijfolie;
- Rasp van 1 limoen;
- 125 g kwark;
- 1 teen knoflook;
- 1 el crème fraîche;
- 4 witlofstronken;
- 5 g kurkuma of geelwortel;
- 10 g gember;
- 250 ml bouillon;
- 150 ml slagroom;
- 75 ml kippenbouillon;
- 40 g boter;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin allereerst met het maken van de citrusolie, waarin de gamba’s gemarineerd worden. Meng de 2 dl olijfolie met de rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen met de 6 limoenblaadjes of limoenschil en verwarm het zachtjes in een pannetje tot ongeveer 60 °C en laat het daarna afkoelen;
- Maak intussen de gamba’s schoon en dep ze goed droog. Laat de gamba’s vervolgens gedurende een aantal uur marineren in de citrusolie in de koelkast. Dit kun je prima de avond vantevoren al bereiden, zodat de gamba’s voldoende tijd in de marinade hebben;
- Pers het teentje knoflook uit, meng het door de kwark en breng het op smaak met peper en zout;
- Kook vervolgens de quinoa volgens de verpakking. Maak intussen de dressing voor de quinoa door het mengen van de 2 el olijfolie met de sushiazijn, limoenrasp, gesnipperde sjalot en wat zout en peper. Wanneer de quinoa gaar is, meng de dressing erdoorheen, zodat de smaken goed in kunnen trekken;
- Doe de 250 ml bouillon in een pan, samen met de kurkuma en gember en breng het aan de kook. Snijd het stronkje van de witlof af, en haal de buitenste blaadjes eraf, zodat je kleine mooie witlofstronkjes overhoudt. Bewaar de resten van de witlof, deze hebben we nog nodig. Laat de witlofstronkjes in zo’n 5 minuten koken in de bouillon. Door de kurkuma worden ze oranje/geel van kleur;
- Snijd dan de rest van de witlof in grove stukken. Laat een klein klontje van de boter smelten in een pan en voeg de witlof toe. Voeg ook de slagroom en kippenbouillon toe en laat het geheel goed doorkoken tot de witlof gaar is en voeg dan de rest van de boter toe;
- Giet het vocht af en breng het vocht op smaak met wat zout en peper;
- Bak vervolgens de gemarineerde gamba’s gaar in een koekenpan;
- Dan is het tijd om de borden op te maken: leg hiervoor een volle lepel van de quinoasalade op het bord en leg hiernaast een lepel van de yoghurt. Snijd de stronkjes eventueel in de lengte doormidden, en leg ze schuin over de quinoasalade. Verdeel de gamba’s over de borden;
- Gebruik tenslotte een staafmixer of melkopschuimer om het witlof-kookvocht schuimig te maken en maak de gerechten hiermee af.
Eet smakelijk!
Mocht je eens een recept uitproberen van Chicamoms, stuur je dan een foto van het gerecht? Dan deel ik deze ter inspiratie op Instragram!
*Dit bericht bevat een affiliate link*