Recept aardappelbrood met spekjes en rozemarijn
Heleen is van plan om in 2020 wat meer brood te gaan bakken. Maar met brood denk je niet direct aan brood waarin aardappels verwerkt zijn. Maar door de aardappels wordt het juist een verrassend licht en luchtig brood. Doordat er spekjes en rozemarijn in verwerkt zijn, wordt het een hartig brood, dat prima combineert met een maaltijdsoep of bijvoorbeeld een winterse goulash. Maar zelfs met alleen wat boter erop is het ook al heerlijk! Dit recept is afkomstig van Rudolph van Veen van ’24kitchen’.
Bereidingstijd 1 uur en 45 minuten totaal (30 minuten voorbereiden, 45 minuten rijzen en 30 minuten in de oven)
Wat heb je nodig
- 300 g puree aardappels;
- 150 g gerookte spekblokjes;
- 400 g bloem;
- 1 takje rozemarijn;
- 7 g gedroogde gist;
- 1 tl suiker;
- 1 tl zout;
- 1 tl versgemalen peper;
- 3 el olijfolie;
- 250 ml lauwe melk;
- ei.
En zo maak je het
- Begin met het maken van de aardappelpuree. Schil en snijd hiervoor de aardappels in vieren;
- Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Giet vervolgens de aardappels af, stoom ze droog en stamp tot puree;
- Bak intussen de spekjes uit in een koekenpan en hak de naalden van de rozemarijn fijn;
- Meng dan de bloem met de gist, suiker, zout, peper en rozemarijn. Zorg er wel voor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen, daardoor werkt de gist niet meer goed. Roer vervolgens door elkaar en kneed de aardappelpuree, spekjes en olijfolie erdoor. Dit kun je doen door met de hand te kneden maar je kunt ook prima een keukenmachine of handmixer gebruiken;
- Voeg de lauwe melk toe en kneed het deeg goed door tot een mooi deeg ontstaat. Als het wat plakkerig is, kun je nog wat extra bloem toevoegen;
- Vet dan een cakeblik in en leg er bakpapier in;
- Rol het deeg op, leg het in het cakeblik en laat het deeg op een warme plaats circa 45 minuten rijzen. Je ziet dan dat het deeg tot aan de rand van het cakeblik is gerezen;
- Voor een mooie glans kun je het aardappelbrood voorzichtig bestrijken met nog wat losgeklopt ei;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 200 °C. Bak het aardappelbrood in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!