Recept ravioli met mosselen
Zelfgemaakte pasta is wel iets waar je wat handigheid in moet krijgen, maar het is het zeker waard. Duidelijke tips om zelf je pasta te maken kun je hier vinden. Heleen heeft voor het eerst zelf ravioli gemaakt, gevuld met mosselen.
Bereidingstijd: ongeveer 1 ½ uur
Wat heb je nodig voor een voorgerecht voor 4 personen:
- 200g bloem;
- 2 eieren;
- 1 el olijfolie;
- 1 el water;
- ½ tl zout;
- 1 dl tomatensaus (of restje pastasaus);
- Kruiden naar smaak (bijvoorbeeld basilicum, oregano, peterselie);
- 100 gekookte mosselen;
- 4 el olijfolie extra vergine;
- 4 el geraspte Parmezaanse kaas;
- Peterselie;
- Eventueel maizena.
- Begin allereerst met het maken van het deeg;
- Leg de bloem in een bergje op het werkblad en maak een kuiltje in het midden;
- Breek vervolgens de eieren in het kuiltje en voeg de olie en zout toe;
- Klop dan met een vork de eieren los en meng een beetje van de bloem erdoorheen, blijf vanuit het midden werken;
- Ga verder met de hand, gebruik 1 hand om de bloem op zijn plaats te houden, zodat er geen ei wegloopt uit het midden;
- Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn, ga je verder met het kneden van het deeg op een met bloem bestoven oppervlak;
- Het deeg moet zacht en soepel zijn, maar tegelijk ook droog aanvoelen, het mag niet plakkerig zijn. Als dit wel het geval is, voeg dan wat extra bloem toe;
- Om een goed pastadeeg te krijgen moet je zo’n 5-10 minuten goed kneden;
- Doe dan het deeg in een plastic zak zonder deze af te sluiten en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten;
- Wanneer het deeg aan het rusten is, kun je de vulling bereiden;
- Hak hiervoor de mosselen grof en meng deze met de tomatensaus en kruiden;
- Wanneer het mengsel nog te vloeibaar is, kun je het verdikken met wat maïzena;
- Meng hiervoor een eetlepel maïzena met een klein beetje water zodat het een papje wordt alvorens je het door de vulling roert;
- Verdeel vervolgens het deeg in 2 tot 4 handzame porties en leg deze onder een theedoek om te voorkomen dat het uitdroogt;
- Begin met 1 van de porties. Rol deze wat platter met een deegroller en bestuif het met wat bloem;
- Zet de pastamachine op de wijdste stand en haal het deeg er 2 tot 3 keer doorheen;
- Vouw het deeg in drieën, draai het een kwartslag en haal het opnieuw door de machine. Herhaal dit 8-10 keer totdat het deeg soepel en elastisch is;
- Zet dan de roller van de pastamachine steeds een stapje smaller, tot het deeg de gewenste dikte heeft;
- Herhaal deze stappen met de rest van de porties. De deeglap die al klaar is, leg je ook onder een theedoek, om uitdrogen te voorkomen;
- Als alle pastadeeg is uitgerold, leg je met een theelepel bergjes van de vulling op 1 van de deeglappen. Maak het deeg rondom de bergjes vulling nat met wat water, zodat de ravioli straks goed dicht zit;
- Leg er voorzichtig een tweede deeglap overheen. Druk met je vingers de deeglap goed aan, zodat er zo min mogelijk lucht in de ravioli komt;
- Snijdt de ravioli dan los van elkaar. Leg de ravioli op een met bloem bestoven schaal naast elkaar totdat je ze gaat koken;
- Kook deze in een pan water met zout en kook de ravioli in ongeveer 3 minuten al dente;
- Verdeel tenslotte de ravioli over 4 borden en maak af met wat olijfolie ‘extra vergine’ en geraspte Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
p.s. Dit is echt een tof boek om zelf pasta te maken!
*Dit artikel bevat een affiliate link*