Recept ravioli met ricotta, courgette en olijven
Zelfgemaakte pasta is heerlijk, zeker als je deze vult met een frisse vulling zoals deze met ricotta, citroen en basilicum. Het is wel even wat werk, maar dat is het zeker waard! Waan je in het heerlijke Italië met dit gerecht. Dit recept is afkomstig uit Foodies magazine.
Om zelf ravioli te maken is het wel handig om een pastamachine te hebben en bijvoorbeeld een set uitstekers om mooie verschillende vormen te maken of met deze vorm kun je er gelijk 12 tegelijk maken.
Bereidingstijd: ongeveer 90 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 100 g boter;
- 50 g kalamata olijven (zonder pit);
- 1 courgette;
- 3 el olijfolie;
- 2 el balsamicoazijn;
- Handvol basilicumblaadjes;
- 300 g bloem voor pasta;
- 3 eieren;
- 300 g ricotta;
- 1 sjalotje;
- Geraspte schil van ½ citroen;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Kneed allereerst voor het deeg de pastabloem, eieren, 2 el olijfolie en een snuf zout in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast;
- Pel het sjalotje en snipper deze fijn. Hak ook de helft van de basilicum fijn. Meng dit met de ricotta en de geraspte citroenschil voor de vulling van de ravioli. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en doe het in een spuitzak tot gebruik;
- Verhit vervolgens de boter in een pannetje voor de beurre noisette. Laat het rustig uitbruisen en goudbruin kleuren terwijl je constant met een garde roert. Giet de boter over in een kom om het bruiningsproces te stoppen. Snijd de olijven in dunne ringetjes en roer deze door de warme boter;
- Verdeel dan het pastadeeg in 4 gelijke porties. Rol iedere portie met een pastamachine uit tot lange dunne plakken. Spuit met de spuitzak op 2 van de plakken de vulling in hoopjes met telkens 3 cm ertussen. Leg de andere plakken deeg er voorzichtig op en druk het deeg met je vingers rondom de vulling op elkaar. Zorg er hier wel bij dat er zo min mogelijk lucht in blijft zitten. Steek de ravioli met de uitsteekvorm uit het deeg en druk de randjes nog eens goed aan;
- Breng een flinke pan water aan de kook voor de ravioli;
- Snijd vervolgens de courgette in kleine blokjes en stoof deze in een andere pan met 1 el olijfolie, 1 el water en de balsamicoazijn zachtjes tot ze gaar zijn;
- Kook de ravioli (eventueel in 2 porties) in 5-6 minuten gaar. Zet hiervoor het vuur zachter zodra het opnieuw begint te koken en laat de ravioli rustig garen. Hierbij verklein je het risico dat de ravioli openspringt en de vulling eruit stroomt;
- Schep dan de ravioli samen met een scheutje van het kookwater door de courgetteblokjes en verwarm het geheel nog even door;
- Verdeel tenslotte de pasta over 4 borden, schep er royaal de beurre noisette met olijven overheen en garneer met de overgebleven basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat enkele affiliatelinks*