Recept ramen met paddenstoelen en lotuswortel
Soep is op koudere dagen heerlijk om op te warmen. Deze ramen met paddenstoelen en lotuswortel van Culy.nl is daar ook heel goed geschikt voor.
Lotuswortel is te vinden bij de toko en heeft een lichtzoete smaak van zichzelf en blijft knapperig. Daarnaast heeft lotuswortel verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen. Dus dat is ook ideaal om te verwerken in gerechten in de herfst.
Serveer bij je ramen ook sojasaus-eieren. Deze zijn niet moeilijk om te maken, maar hebben wel 2-6 uur nodig om te marineren. Mocht je hier geen zin of tijd voor hebben, kun je ook zachtgekookte eieren gebruiken waar je een scheutje sojasaus overheen doet.
Bereidingstijd: 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 g gemengde paddenstoelen;
- 3 teentjes knoflook;
- 1 el rijstwijn;
- 2 bosuitjes;
- 2 tl geraspte gemberwortel;
- 300 g gekookte ramen;
- 2-4 sojasaus-eieren;
- 16 plakjes lotuswortel;
- 6 el sojasaus;
- 1 el honing;
- 1 el sesamolie;
- ½ paddenstoelenbouillonblokje;
- 2 el miso-pasta;
- 1 ½ l water;
- (zwarte) sesamzaadjes;
- 1 el plantaardige olie;
- eventueel chili-olie.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de sojasaus-eieren, deze moeten namelijk een aantal uur marineren, dit kun je ook al een dag van te voren doen;
- Wanneer je verse lotuswortel gebruikt, moet je deze eerst schillen, in plakjes snijden en 10 minuten koken in water met 1 el azijn en 1 tl zout. Bij de toko kun je ook voorgekookte lotuswortel vinden, dan kun je gelijk verder met de bereiding;
- Verhit de plantaardige olie in een koekenpan, voeg de plakjes lotuswortel toe en bak deze gedurende 3 minuten;
- Voeg vervolgens een geperste teen knoflook, sojasaus, sesamolie, honing en 1 tl gemberwortel toe en blus het geheel af met ½ liter water;
- Leg een deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur zo’n 20 minuten zachtjes koken tot het water is verdampt;
- Ga ondertussen verder met het maken van de paddenstoelenbouillon;
- Snijd hiervoor de paddenstoelen in plakjes of stukjes en bak deze 4 minuten in een scheutje olie in een diepe pan;
- Voeg vervolgens de geperste teentjes knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee;
- Blus de pan dan af met de rijstwijn en roer goed over de bodem van de pan, zodat er niets aanbakt;
- Daarna kan het bouillonblokje, miso-pasta en de rest van het water toegevoegd worden aan de pan en breng het aan de kook;
- Laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken en haal dan de paddenstoelen uit de bouillon;
- Kook je ramen volgens de beschrijving op de verpakking;
- Verdeel de bouillon over 4 kommen en doe dan de ramen erbij;
- Schep dan de paddenstoelen over de ramen en de gemarineerde lotuswortel;
- Snijd de eieren doormidden en leg deze erbij;
- Garneer met ringetjes bosui en sesamzaadjes, wil je het net wat pittiger hebben? Voeg dan ook wat chili-olie naar smaak toe en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*