Recept quinoasalade met boerenkool en granaatappel
Boerenkool eten op een andere manier dan in de klassieke stamppot kan met deze winterse salade oftewel een quinoasalade. En zo na de carnaval kunnen we wel wat extra vitaminen gebruiken. De fijngesneden boerenkool kun je rauw eten, maar het blad is nogal taai en stevig. Voor deze salade wordt de boerenkool kort gebakken in de pan, waardoor het wat lekkerder wordt om te eten.
Het recept vond Heleen op de site van Francesca. De salade wordt warm geserveerd, maar heb je een restje over? Koud als lunch de volgende dag smaakt de salade ook heerlijk! Nog meer bijzondere gerechten met boerenkool zijn er volop!
Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 600 g bospeen;
- 1 venkel;
- 300 g (volkoren) quinoa;
- 200 g boerenkool, fijngesneden;
- 10 g dille;
- Granaatappelmelasse (of evt. fruitazijn als je geen granaatappelmelasse hebt);
- 100 g granaatappelpitjes;
- Olie;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 200°C en bekleed een bakblik met bakpapier;
- Snijd het loof van de bospeen en schil de wortels. Snijd de wortels in de lengte in vieren;
- Maak vervolgens de venkel schoon en snijd de venkelknol in 8 parten;
- Verdeel de bospeen en venkelparten over de bakplaat en sprenkel er wat olie overheen en maal er wat zout en peper over;
- Rooster dan de groenten in het midden van de oven voor 25-30 minuten;
- Bereid ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking;
- Wanneer de groenten bijna klaar zijn, bak je de fijngesneden boerenkool in 1 el olie in een koekenpan met een snufje zout gedurende 5 minuten;
- Hak vervolgens de dille fijn;
- Meng de quinoa in een kom met de geroosterde groenten, dille, een scheut olie en 1 el granaatappelmelasse (of 2 el fruitazijn) met wat zout en peper in een kom;
- Verdeel tenslotte de salade over 4 borden en verdeel de gebakken boerenkool over de salade en garneer met de granaatappelpitjes, en gelijk serveren.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*