Een lekkere snack; Pretzels ‘New York Style’
Zowel in Amerika als in Duitsland zie je vaak die heerlijke grote pretzels, met een mooie bruine korst met zoutkristallen en heerlijk zacht van binnen. De laatste tijd zie je ze ook steeds vaker opduiken in Nederland, zelfs bij de supermarkt. Heleen wil zichzelf meer gaan verdiepen in het broodbakken & pretzels maken dus ging ze aan de slag! Zo kwam ze een recept tegen van Rudolph van Veen. Hij gebruikt een mix van volkorenbloem en patentbloem maar Heleen had enkel ‘gewone’ tarwebloem in huis dus gebruikt ze deze.
Er gaan ook verschillende verhalen rond of je de pretzels wel of niet moet koken voor het bakken, Heleen heeft gekozen voor het eerste omdat dit de meest authentieke manier zou zijn.
Benodigdheden (8 pretzels)
- 15g verse gist (of een zakje instant gist à 7 gram);
- 10 g suiker;
- 200 ml lauw water;
- 1 mespuntje zout;
- 390 g tarwebloem;
- 30g zachte boter;
- 1 tl bakpoeder;
- 100 g suiker;
- 1 ei;
- Grof zeezout.
Bereiding
- Meng het gist met de 10g suiker & het lauwe water en zet apart. Meng vervolgens de bloem met het zout & de boter en meng met de hand of mixer tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje het gistpapje toe en kneed gedurende 5 minuten tot een egaal deeg. Voeg extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
- Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rusten op een warme plek.
- Verdeel het deeg in 8 porties en rol uit tot een lange slang. Vouw het deeg tot een pretzel of krakelingvorm. Laat het deeg nogmaals gedurende 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 °C. Breng vervolgens in een pan circa 5 liter water aan de kook met het bakpoeder en 100g suiker. Kook de pretzels aan elke kant circa 1 minuut en leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat.
- Klop de eidooier los met het water en bestrijk de pretzels, bestrooi met grof zeezout en bak ze in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Laat ze dan even afkoelen op een rekje. Bewaar de pretzels altijd luchtdicht, anders worden ze keihard en dat zou zonde zijn.
- Wij waren te nieuwsgierig hoe ze zouden smaken, dus hebben er gelijk eentje geprobeerd. Smaakt goed en vooral omdat je soms echt de behoefte hebt aan iets zouts. Ik in ieder geval wel!
Ga jij ze proberen te maken?