Recept voor een gezond ontbijt: Porridge
‘Porridge’ is natuurlijk gewoon het Engelse woord voor pap. Maar laat dat nu net het ontbijt zijn waar Annet heel veel energie van krijgt. Lees hieronder meer over Annet en haar favoriete recept voor een gezond ontbijt.
Mijn naam is Annet van Duren en ik ben ondernemer, moeder en levensgenieter. Ik woon in het mooie Den Dolder, waar ik veel te vinden ben in de prachtige bossen. Soms met de kinderwagen, dan weer met m’n hardloopschoenen aan. Ik ben de eigenaresse van het trainingsbureau ‘Strategisch Opleiden’ waar ik menig uur van mijn week aan besteed.
Ondernemen & een gezonde levensstijl
Als ondernemer zijn mijn dagen nooit hetzelfde: de ene keer werk ik thuis, de andere keer heb ik eerst een uur reistijd voor ik bij de klant ben. Ook zijn de werktijden vaak heel flexibel. De ene periode is het namelijk ook drukker dan de andere periode. Dat maakt het inplannen van sport en gezond eten lastig.
In de rustige periodes heb ik alle tijd om lang in de keuken te staan en een lekkere salade als lunch te maken. Maar in drukke tijden heb ik soms niet eens voldoende tijd om boodschappen te doen. Laat staan dat ik aan het einde van de dag nog puf heb om in de keuken te gaan staan. Dan is een ongezonde keuze snel gemaakt.
Een goede start van de dag
Eén ding waar ik bij zweer in welke periode dan ook is een goed en vullend ontbijt. Zo’n ontbijt waardoor je niet om 11 uur al met een knorrende maag achter je pc zit, maar waarmee je al een groot deel van je vitaminen binnen krijgt. Zo’n energievol ontbijt zorgt er echt voor dat ik mijn ochtend een vliegende start kan geven en mijn ‘flow’ goed vast kan houden tot later in de middag.
Mijn favoriete ontbijt
Graag deel ik met jou mijn meest favoriete ontbijt. Deze is al jaren favoriet omdat het snel klaar te maken is, goed vult, lekker smaakt en ook nog eens heel gezond is. Zo eentje waardoor je rond lunchtijd zegt: ‘is het nu alweer tijd om te eten?’
Gezond of lekker: wat kies jij?
Als je moet kiezen tussen gezond of lekker, wat kies jij dan het vaakst? Ik moet eerlijk bekennen dat ik probeer gezond te kiezen, maar dit is vaak maar tijdelijk. Vooral als ik weer een ‘bui’ van gezondheidswaanzin heb. Dan doe ik ook meteen alles anders: ander ontbijt, andere lunch, gezonder avondeten en natuurlijk fanatiek sporten. Meestal duurt dit een week, soms 10 dagen. Maar dan ga ik toch weer voor lekker. Het sluipt er helaas altijd weer in.
Gezond én lekker: goed vol te houden
Als iets gezond én lekker is, dan lukt het mezelf om het langer vol te houden. Zo is ‘Porridge’ al jaren mijn favoriet. Soms maak ik deze 3 x per week, dan weer eens een week niet. Maar elke keer als ik het heb gegeten, voel ik me meteen energieker.
Benodigdheden voor 2 personen:
(Let op: het zijn flinke bakken, maar dat geeft genoeg energie tot een late lunch.)
- 40 gram havermout of havervlokken;
- 60 gram roggevlokken;
- 1 glas water van 250 ml;
- 400 ml amandelmelk;
- 1 el lijnzaad;
- 3 eetlepels Maple syrup;
- 50 gram spinazie;
- 4 dadels;
- 1 banaan;
- 250 gram bevroren zwarte bessen.
Aan de slag
- Doe allereerst de havermout, roggevlokken, het water, de amandelmelk, lijnzaad en de Maple syrup in een pan en laat het een paar minuten koken;
- Giet vervolgens het mengsel in de blender, samen met de dadels, spinazie en banaan;
- Giet dit in twee kommen en voeg per kom 125 gram zwarte bessen toe;
- Door bevroren fruit te gebruiken koelt de pap snel af waardoor je het ook gelijk kan eten zonder het eerst te moeten laten afkoelen.
En klaar is het! Ga jij deze ‘Porridge’ ook eens proberen voor je ontbijt?
Meer inspiratie voor mijn ontbijt vind ik sowieso wel fijn want soms weet ik echt niet meer wat te eten!
*Dit artikel bevat een affiliate link*