Recept risotto van pompoen
Wat is er lekkerder dan een goede risotto? Uit het kookboek Vurrukkulluk van Ronald Giphart & Mascha Lammes komt dit recept voor pompoenrisotto. Het kookboek staat overigens vol met heerlijke gerechten voorzien van een smakelijke inleiding.
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Dat risotto uit Italië komt, is algemeen bekend. Maar het schijnt dat het de Arabieren zijn geweest die de rijst naar Italië hebben gebracht.
Wat heb je nodig:
- 2 el plantaardige olie;
- 2 sjalotjes, gesnipperd;
- 1 teentje knoflook, geperst;
- 2 el verse gember, geschild en geraspt;
- 300 g pompoen, geschild en in blokjes;
- 1 el verse salie of 1 tl gedroogde salie;
- 600 ml groentebouillon;
- 3 el boter;
- 350 g risotto rijst;
- scheut witte wijn;
- 3 el Parmezaanse kaas;
- 3 el verse peterselie, fijngesneden.
En zo maak je het:
- Verwarm in een koekenpan of hapjespan de olie en bak hierin de helft van de sjalotjes, knoflook en gember voor ongeveer 3 minuten.
- Voeg dan de pompoenblokjes en salie toe, roer even goed om en laat met deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar sudderen. Roer af en toe goed door, om aanbakken van de pan te voorkomen. Haal als de pompoen gaar is de pan van het vuur en prak de pompoen fijn (er mogen wel wat stukjes in blijven, het hoeft dus niet helemaal glad te zijn).
- Smelt vervolgens in een grote pan 1 eetlepel van de boter, voeg de andere helft van de sjalot toe en laat het glazig worden. Voeg de rijst toe en roer goed om, de rijstkorrels moeten ook glazig worden. Voeg dan een scheut wijn toe en roer goed door. Wanneer de wijn verdampt is, giet je een flinke scheut van de bouillon toe en blijf ondertussen goed roeren. Als de bouillon opgenomen is, kan de volgende scheut erbij. Blijf steeds goed roeren, dat is het geheim van een goede risotto: liefde, aandacht en blijven roeren.
- Als je ongeveer 15 minuten bezig bent met de risotto, kan de pompoenpuree erbij maar blijf de bouillon toevoegen tot de rijst gaar is, dat duurt zo’n 20-30 minuten in totaal.
- Wanneer de risotto gaar is, roer je er de resterende boter & Parmezaanse kaas door en garneer je het met de peterselie.
Eet smakelijk met deze overheerlijke pompoenrisotto!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
