Recept pompoenbroodjes
Halloween is net geweest en misschien kan je geen pompoen meer zien. Maar omdat deze pompoenbroodjes op elk moment in de herfst gegeten kunnen worden, speciaal dit recept voor jou!
Heleen vond bij Keukenliefde het recept voor deze hartige pompoenbroodjes, maar in plaats van de broodjes in te snijden, heeft ze keukentouw gebruikt tijdens het rijzen van de broodjes om de broodjes te vormen. En er zijn natuurlijk nog veel meer recepten met pompoen te vinden, mocht je hier fan van zijn.
Bereidingstijd: ongeveer 2 uur 25 minuten (waarvan 1 uur en 45 minuten rijstijd)
Voor ongeveer 10 broodjes heb je nodig:
- 180 ml volle melk;
- 30 g ongezouten roomboter;
- 9 g gedroogde gist (of 27 g verse gist);
- Snufje suiker;
- 400 g pompoen in blokjes;
- 1 ei;
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas;
- 1 el fijngehakte rozemarijnblaadjes;
- 6 g zout;
- 600 g patentbloem.
En zo maak je het:
- Maak allereerst de pompoenpuree: kook 400 g pompoenblokjes in water gaar in ongeveer 10 minuten, giet deze af en pureer het met een staafmixer of keukenmachine;
*tip* Als je net wat meer smaak aan de pompoenpuree wilt, kun je de pompoenblokjes gedurende 15-20 minuten in de oven bij 180 °C roosteren. Als ze zacht genoeg zijn geworden, kun je ze pureren met de staafmixer of keukenmachine. - Zet het mengsel apart, je hebt straks 220 g van de puree nodig;
- Verwarm de melk en boter samen in een pannetje tot lauwwarm. Voeg vervolgens de gist samen met een snufje suiker toe en zet het mengsel zo’n 5 minuten aan de kant;
- Doe dan, in de kom van een keukenmachine, het melkmengsel, 220 g van de pompoenpuree en het ei & roer het door elkaar;
- Voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, gehakte rozemarijn, zout en de bloem toe en kneed het geheel tot een soepel en elastisch deeg. Dit duurt ongeveer 5-8 minuten. Het deeg mag nog heel licht plakken, als het nog teveel plakt voeg dan nog wat extra bloem toe;
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat het 60 minuten rijzen op een warme plek tot het ongeveer verdubbeld is;
- Druk met je handen lucht uit het deeg en vorm 10 balletjes van gelijke grootte van het deeg;
- Knip dan stukken van het keukentouw af van ongeveer 1 meter per broodje. Wikkel het touw eerst kruislings over een deegbal en vervolgens nogmaals totdat je 8 ‘partjes’ hebt. Strik de uiteinden van het touw en herhaal dit met de overige deegballetjes;
- Laat de deegballetjes, op een met bakpapier beklede bakplaat, afgedekt met vershoudfolie, nog zo’n 45 minuten rijzen;
- Verwarm tenslotte de oven voor op 180 °C. Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder het keukentouw en laat de broodjes verder afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
1 comment