Recept pittige salade met rundvlees
In het kookboek ‘Met mes en stokjes’ van Mascha Lammes staat het recept van deze pittige salade uit Thailand. Heleen heeft hier nog extra sla aan toegevoegd.
Pittig eten heeft nogal wat voordelen. Zo heeft chilipeper de eigenschap om te helpen bij een verkeerd cholesterol-gehalte en verlaagt pittig eten je bloeddruk. Een mooie bijkomstigheid bij deze smakelijke salade dus en ook gelijk een gezonde start voor het nieuwe jaar! Tevens wordt hier gebruik gemaakt van geroosterd rijstpoeder. Dit geeft een rokerige, popcorn-achtige smaak en een knapperige structuur aan de salade.
Bereidingstijd: ongeveer 75 minuten (waarvan 60 minuten marineren)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 g rundvlees / biefstuk;
- 2 el sojasaus;
- 1 el versgemalen zwarte peper;
- 2 el vissaus;
- 1 el palmsuiker (of bruine suiker);
- 1 à 2 el chilivlokken;
- 2 el limoensap;
- 3 sjalotjes;
- 1 lente-ui;
- handje koriander;
- handje verse munt
- 1 el ‘khao khua’;
- 150g gemengde sla.
Voor de khao khua (geroosterde rijstpoeder):
- 150 g ongekookte kleefrijst of jasmijnrijst.
En zo maak je het:
- Meng allereerst het rundvlees met de sojasaus en gemalen peper en laat dit minimaal 60 minuten marineren in de koelkast;
- Maak ondertussen de khao khua. Bak de rijst in een hete koekenpan of wok goudbruin in 10-15 minuten. Hou de pan wel in beweging, zodat de rijst egaal kleurt en niet verbrandt;
- Laat de rijst afkoelen en stamp het fijn in een vijzel en zet apart tot gebruik;
- Bak vervolgens het rundvlees in een pan, rare tot medium-rare, en laat het op een bord rusten. Bewaar het vrijgekomen vocht;
- Snijd de sjalotjes en lente-ui in dunne ringen;
- Snijd het vlees in dunne reepjes;
- Doe dan het vleesvocht in een kom en meng dit met 1 el khao khua, vissaus, palmsuiker en chilivlokken;
- Meng hier de reepjes vlees doorheen, samen met de sjalotjes, lente-ui, grofgesneden koriander en fijngesneden munt;
- Verdeel de sla over 4 borden en verdeel de vleesreepjes er overheen;
- De rest van de khao khua kun je in een potje bewaren voor een volgende keer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
