Recept pastinaakcrème met rivierkreeftjes en ham
Op de Belgische site van ‘Libelle’ vond Heleen een recept met pastinaak, waar je bij een bijzonder etentje goed mee voor de dag kunt komen. Op deze site staan nog veel meer lekkere recepten. En wat super handig is, is dat er overal bij vermeld staat wat de moeilijkheidsgraad is. Pastinaak was voorheen een van de vergeten groentes, maar je kan ze nu eigenlijk niet meer wegdenken uit de supermarkt. Het heeft een beetje een zoetige smaak en past daarom heel goed bij het zoetige van de rivierkreeftjes. Dit gerecht past vooral bij een feestelijk menu.
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- Een grote pastinaak;
- 1 el gehakte peterselie;
- 1 dl melk;
- 2 el zure room;
- 1 dl groentebouillon;
- 80 g rivierkreeftjes;
- 2 plakjes (achter)ham;
- Boter;
- Peper en zout.
En zo maak je het:
- Schil allereerst de pastinaak en snijd deze dan in blokjes;
- Breng vervolgens de melk met de bouillon aan de kook, voeg de pastinaakblokjes toe en kook ze gaar. De kooktijd is namelijk afhankelijk van hoe groot of klein je de blokjes hebt gesneden, maar de pastinaak moet in ieder geval goed zachtgekookt zijn;
- Giet de pastinaak af en bewaar het kookvocht. Dit heb je mogelijk nog nodig om de crème smeuïg te krijgen;
- Mix dan de pastinaak, met de zure room, het klontje boter en een paar lepels van het kookvocht, in de blender tot een gladde crème. Breng dit op smaak met peper en zout;
- Bak de plakjes ham in een droge koekenpan krokant en snijd of scheur ze in reepjes;
- Verdeel vervolgens de pastinaak crème over 4 glaasjes of schaaltjes en maak deze crème af met de rivierkreeftjes en reepjes ham;
- Bestrooi als laatste met de peterselie voor een mooi groen accent.
Als je het leuk en lekker vindt om vaker met vergeten groenten te koken, check dan eens dit boek.
*Dit artikel bevat een affiliate link*
