Recept pasta met geroosterde bloemkool
Af en toe een lekker bord pasta is niet verkeerd. Nu vond Heleen op de site van Miljuschka deze vegan variant van pasta met geroosterde bloemkool.
Het kost even iets meer tijd om de bloemkool te roosteren, maar dan nog is dit een prima maaltijd voor doordeweeks. Als je gebruik maakt van ‘gewone’ melk, is het nog steeds een vegetarische variant natuurlijk.
Doordat je de bloemkool in de blender gooit, geeft het een romige saus, zonder dat je room toevoegt, ideaal! Je hebt bij deze pasta ook geen vis of vlees nodig om nog toe te voegen. Een heerlijke makkelijke maaltijd.
Serveer het geheel in diepe borden, bijvoorbeeld deze beauty’s.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (waarvan 30 minuten in de oven)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 grote bloemkool;
- 1 ui;
- 3 el olijfolie;
- 400 g (volkoren) pasta;
- 20 g cashewnoten;
- 150 ml (plantaardige) melk;
- Rasp en sap van 1 citroen;
- 1 tl gedroogde oregano;
- ¼ tl chilivlokken;
- 15 g peterselie;
- 2 el kappertjes;
- 1 el za’atar;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 °C;
- Snijd dan de bloemkool in roosjes en doe deze in een grote mengkom;
- Vervolgens pel en snijd je de ui in vieren, en voeg deze toe aan de mengkom;
- Voeg hier dan de olijfolie, zout, peper, oregano en chilivlokken aan toe en meng het geheel tot dat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met het kruidenmengsel;
- Verdeel de bloemkoolroosjes en ui op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 30-35 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer ze halverwege om;
- Kook ondertussen de pasta al dente in een grote pan met water en zout volgens de verpakking;
- Dan giet je de pasta af, maar bewaar het kookwater;
- Doe de ui en de helft van de geroosterde bloemkoolroosjes in een blender, samen met de cashewnoten, melk, helft van de citroenrasp en sap en ongeveer 150 ml van het pastawater en mix dit tot een gladde en romige saus. Breng het eventueel nog verder op smaak met wat zout en peper;
- Schep de boemkoolsaus in een grote pan en voeg vervolgens de gekookte pasta plus nog een lepel pastawater toe en roer het geheel om zodat alle pasta bedekt is met een laagje saus;
- Kook het geheel nog een paar minuten door;
- Hak ondertussen de peterselie fijn, en ook de kappertjes;
- Meng de gehakte peterselie met de kappertjes, za’atar en de rest van het citroenrasp;
- Schep dan de pasta in 4 diepe borden en verdeel de achtergebleven bloemkoolroosjes erover;
- Garneer met het peterselie-mengsel en eventueel nog een beetje citroensap en serveer direct je pasta met geroosterde bloemkool.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*