Recept paasbroodjes: Hot cross buns
In Nederland kennen we tijdens de Paasdagen het Paasbrood, in andere landen hebben ze ook speciale broodjes die voornamelijk tijdens Pasen gegeten worden. In Engeland hebben ze de paasbroodjes ‘hot cross buns.’ Het zijn een soort krentenbollen, maar dan met speculaaskruiden erin verwerkt. Heleen vond een recept van ‘Cupcake Jemma’ op YouTube, waar ze ook gelijk uitlegt hoe je deze maakt.
Jemma heeft een eigen bakkerij in Londen, ‘Crumbs & Doilies’, waar ze heerlijke taarten, cakes en koekjes maakt. Ze verkopen er ook pakketten om deze thuis te bakken.
Bereidingstijd: ongeveer 190 minuten (waarvan ongeveer 120 minuten rijs-tijd)
Wat heb je nodig voor 12 Paasbroodjes:
- 500 g tarwebloem, plus wat extra voor het bestuiven van je werkblad;
- 10 g gedroogde gist;
- 10 g zout;
- 50 g suiker;
- 2 tl speculaaskruiden;
- 1 tl kaneel;
- 1 groot ei;
- 50 g ongezouten boter;
- 350 ml water op kamertemperatuur;
- 300 g rozijnen (of een mix van gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen en appels);
- 75 g tarwebloem;
- 25 g plantaardige olie;
- 75 ml water;
- Abrikozenjam.
En zo maak je het:
- Meng allereerst de tarwebloem met de gist, zout, suiker, speculaaskruiden, kaneel, ei en water in een staande mixer (of handmixer. Met de hand kneden kan ook, maar let dan op: het is een erg plakkerig deeg!) eerst langzaam tot het een geheel wordt, en daarna met een wat hogere snelheid waardoor het deeg gekneed wordt voor zo’n 10-15 minuten. Zorg er wel voor dat je om de paar minuten even de mixer uitzet voor 30 seconden om de gluten in het deeg even te laten rusten. Wanneer het deeg klaar is, komt het los van de randen van je kom;
- Voeg dan de rozijnen (of de mix van gedroogd fruit) toe en meng het op een lage snelheid door het deeg;
- Laat het deeg op een warme plaats voor een uur rijzen, in een grote kom die lichtjes is ingevet met wat olie en dek de kom af met wat vershoudfolie. Het deeg verdubbelt in grootte, dus zorg voor een kom die groot genoeg is;
- Na een uur, wanneer het deeg is verdubbeld, haal je het uit de kom, op een met bloem bestoven werkblad, om het met de hand door te kneden. Zorg er ook voor om wat bloem op je handen te doen, want het deeg is erg plakkerig;
- Doe het deeg vervolgens terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat opnieuw rijzen op een warme plaats, maar nu 30 minuten;
- Na de tweede rijs, haal het deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkblad, en verdeel het in 12 gelijke delen;
- Maak nu de bolletjes, door het naar binnen vouwen van de zijkanten, zodat het een geheel wordt, en rol het op je werkblad tot een mooi bolletje en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat;
- Maak zo de 12 bolletjes, en zorg ervoor dat er ongeveer 2cm ruimte tussen de bolletjes is op de bakplaat;
- Als er wat rozijnen uitsteken, haal deze er dan uit, want deze zullen straks verbranden in de oven. Maar voor ze in de oven kunnen, moeten ze wederom nog even rijzen. Leg losjes wat vershoudfolie over de bolletjes, en laat het nog rijzen tussen de 20 en 45 minuten. Check na 20 minuten of het deeg terugveert, als dit nog niet het geval is, laat het dan nog wat langer rijzen tot het deeg mooi terugveert als je er zachtjes op drukt. De broodjes zullen nu ook elkaar bijna raken, maar dat is prima;
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C;
- Maak nu het mengsel voor de kruizen bovenop. Meng hiervoor de tarwebloem, olie en water tot een glad papje en doe dit vervolgens in een spuitzak. Knip een klein puntje van de spuitzak, en spuit de kruizen op de broodjes (of maak er een andere vorm van);
- Bak dan de broodjes tussen de 20 en 25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn;
- Verwarm tenslotte wat abrikozenjam in een klein pannetje en verdeel dit met een bakkwast over de nog warme broodjes.
Geniet ervan! Ga jij nog iets speciaals doen met Pasen?
1 comment