Recept parfait van pompoen
Uit het kookboek Groenten van ‘Mari Maris’ komt dit recept. Het is een heerlijk dessert voor tijdens de warme zomerdagen. Parfait wordt ook wel stilstaand ijs genoemd en wordt ook zonder ijsmachine gemaakt. Waar je dan normaal gesproken om de zoveel tijd je bak uit de vriezer moet halen om het door te roeren, is dit bij parfait niet nodig.
Het is dan ook een leuk idee om je parfait direct in mooie glazen te scheppen voordat je het in de vriezer zet (niet te dunne glazen vanwege het vriezen). Je kunt het ook in kleine siliconenvormpjes doen, daardoor kun je ze gemakkelijker uit de vorm halen wanneer ze ingevroren zijn. Of gemakkelijk in een grotere diepvriesdoos, dan kun je er mooie plakken van snijden.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten (plus minimaal 6 uur in de vriezer)
Voor 1 bak parfait (of 6-8 glazen) heb je nodig:
- 150 g pompoen in blokjes;
- 250 ml room;
- 40 g suiker;
- 1 tl vanillesuiker;
- 2 eieren;
- Rasp van 1 citroen;
- 120 ml sinaasappel-likeur of marsala;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Kook allereerst de pompoen gaar in ongeveer 8 minuten, giet af en laat even uitdampen. Pureer het dan tot een glad mengsel en laat verder afkoelen;
- Splits de eieren en klop in een schone kom het eiwit met een snufje zout stijf;
- Klop de slagroom in een andere kom met de vanillesuiker stijf;
- Zet vervolgens een klein pannetje water op het vuur, zet hier een kom met de eidooiers en de rest van de suiker op en klop deze au bain-marie tot de massa schuimig is en het als een dik lint van de garde loopt. Meng er wat versgemalen peper doorheen samen met de citroenrasp. Klop er dan de likeur druppelsgewijs doorheen en haal de kom pas van de pan als het schuim mooi stevig is;
- Vouw de geklopte slagroom voorzichtig door de pompoenpuree;
- Voeg daarna het eiwitschuim en drankschuim toe en vouw het voorzichtig door elkaar;
- Schep het in een afsluitbare diepvriesbak (of in mooie dessertglazen) en zet het geheel in de vriezer voor minstens 6 uur;
- Haal de parfait 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Wanneer je het in een bak hebt gemaakt, kun je deze in plakken snijden en op een dessertbordje serveren;
- De parfait is zo’n 2 weken houdbaar in de vriezer, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit.
Koel maar lekker af met dit dessertje!
*Dit artikel bevat een affiliate link*