Recept panna cotta van snijbonen met coquilles
De site van Gastronomixs is bij Heleen favoriet als het culinaire gerechten betreft. Laatst had ze voor vrienden dit bijzondere voorgerecht gemaakt wat ook gebaseerd is op een recept van hen.
Hun site staat dan ook vol met vele bereidingen van diverse ingrediënten, als inspiratie voor koks. Nu zijn niet alle methoden makkelijk zelf thuis te maken, zonder professionele apparatuur, maar met een paar kleine aanpassingen kun je er toch prima mee aan de slag. Door de frisse smaak van de snijbonen en de aardse smaken van de knolselderij en hazelnoten geeft dit een bijzondere combinatie.
Ik heb de panna cotta zelf ook geproefd en was aangenaam verrast. Ik ben namelijk helemaal geen fan van snijbonen maar in dit gerecht was het toch wel lekker.
Voorbereidingstijd: ongeveer 60 minuten, met nog een aantal uur opstijven in de koelkast
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 800 g snijbonen;
- 60 ml slagroom;
- 10g citroenverbena (of als je dat niet kunt vinden: citroengras);
- 4 g gelatine;
- 100 g gerookt spek;
- 400 g hazelnoten;
- 80 ml melk;
- 280 g knolselderij;
- 12 coquilles;
- Handje (verse) doperwten;
- Boter;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Neem allereerst 600g van de snijbonen en haal deze door de sapcentrifuge. Als je deze niet hebt, gooi ze in de blender en maal ze fijn. Laat het geheel dan vervolgens uitlekken in een fijn vergiet boven een kom om het sap op te vangen. Je hebt uiteindelijk 250 ml van het snijbonensap nodig;
- Kook de slagroom met de citroenverbena of citroengras. Wanneer het kookt, zet je het vuur uit en laat het een half uurtje trekken;
- Laat vervolgens de gelatine in koud water weken;
- Haal na een half uur de citroenverbena of citroengras uit de room en los de geweekte gelatine op in de warme room en laat het afkoelen;
- Als de room is afgekoeld, giet je 250 ml van het snijbonensap toe en breng het geheel op smaak met zout en peper;
- Giet het in (siliconen) vormpjes en laat het opstijven in de koelkast;
- Bak het gerookte spek uit en laat het op keukenpapier uitlekken. Maal het vervolgens tot fijn kruim;
- Bak dan de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin;
- Snijd de knolselderij in kleine blokjes en kook deze in een pannetje met water gaar;
- Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine, voeg dan de melk en de gekookte knolselderij toe en meng het goed door elkaar. Breng de puree op smaak met zout en peper;
- Maak met een dunschiller lange slierten van de rest van de snijbonen;
- Stoof vervolgens de slierten kort in wat boter tot ze wat zachter zijn geworden en breng op smaak met zout en peper. Rol de slierten op tot rolletjes;
- Kook de (verse) doperwten in water beetgaar;
- Bak dan de coquilles in een pan met boter ongeveer 1 minuut per kant mooi goudbruin;
- Doe tenslotte de panna cotta op het bord, zet er wat rolletjes snijbonen tegenaan en wat van de knolselderijpuree. Verdeel dan de coquilles over de borden en maak het geheel af met het kruim van spek en wat losse doperwten.
Geniet ervan!
Ben je ook zo dol op vis? Dan mag je dit boek niet missen, staat boordevol lekkere visrecepten.
*Dit artikel bevat een affiliate link*