Recept hartig Italiaans brood voor bij de Paasbrunch
Een bijzonder brood wat je bij de Paasbrunch kunt serveren is dit Italiaanse brood. Heleen vond het recept op de website van Levine, net als het recept wat ze al eerder had gemaakt. Doordat er Parmezaanse kaas in het brood wordt verwerkt, is het een heerlijk hartig brood geworden. Dit brood wordt in Italië blijkbaar vaak met Pasen gegeten, maar kan natuurlijk ook gewoon gedurende de rest van het jaar.
Bereidingstijd: ongeveer 1,5 uur (plus 4 uur rijs-tijd)
Hiervoor heb je nodig:
- 340 g tarwebloem;
- 1 ¼ tl droge gist;
- 4 eieren;
- 60 ml warm water (40-43 °C);
- 55 g zachte ongezouten boter;
- 1 tl zout;
- 1 tl versgemalen witte peper;
- 170 g versgeraspte Parmezaanse kaas.
En zo maak je het:
- Doe allereerst het water in een grote kom en los de gist erin op. Laat het 10 minuten staan;
- Voeg de bloem, boter, peper, 3 eieren en 1 extra eidooier toe en mix het met een mixer met deeghaken of keukenmachine met kneedhaak gedurende 10 minuten. (Het eiwit bewaar je voor het bestrijken van het brood voordat het de oven in gaat);
- Voeg dan het zout en de geraspte kaas toe en kneed het tot alle kaas is opgenomen en het een mooi homogeen deeg is geworden;
- Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin. Draai de deegbal even rond, zodat het aan alle kanten bedekt is met olie;
- Dek vervolgens de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats gedurende 1 uur rijzen;
- Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Vouw het deeg in drieën en leg het terug in de kom. Laat wederom het deeg onder de theedoek in 1 uur rijzen tot het deeg bijna in volume is verdubbeld;
- Vet dan je werkplek en je handen in met wat olie. Stort het deeg op je werkplek en druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Vorm het deeg tot een langwerpige rol;
- Vet je broodvorm licht in en leg de deegrol er in. Bedek de vorm met een stuk ingevet plastic folie en laat het ongeveer 2 uur op kamertemperatuur rijzen tot bijna het dubbele volume;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 220 °C;
- Klop het overgebleven eiwit los met 1-2 tl water;
- Bestrijk dan het brood met dit mengsel wanneer het voldoende gerezen is;
- Zet je broodvorm op de onderste richel van je oven en bak gedurende 15 minuten op 220°C. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 °C, leg wat aluminiumfolie over het brood en bak nog 25 minuten tot het brood gaar is;
- Laat tenslotte het brood, op een rooster, volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.
Geniet van je Paasbrunch!