Recept Oostenrijkse wienerschnitzel
Om nog even in de reismood a la vakantiemodus te blijven, heeft Heleen op 24 Kitchen dit recept gevonden om een echte Oostenrijkse Wienerschnitzel te maken.
Schnitzel wordt vaak geserveerd met een witte koolsalade, (de krautsalat) en ook met bratkartoffeln. Je kunt als je geen gebakken aardappelen wil eten ook gekookte krieltjes met peterselie bij de schnitzel serveren, net als Heleen heeft gedaan. Wanneer je geen kalfsvlees gebruikt voor de schnitzel, maar wel dezelfde bereidingswijze gebruikt, dan is het een ‘schnitzel Wiener art’. Doordat het vlees eerst wordt platgeslagen, worden het mooie dunne schnitzels. Maar belangrijker is dat door het plat slaan het bindweefsel van het vlees kapot wordt gemaakt, waardoor het vlees malser wordt.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 800g krieltjes;
- Klontje (gezouten) roomboter;
- 4 schnitzels;
- 1 citroen;
- 3 eieren;
- 100g bloem;
- 200g paneermeel;
- 500g witte kool;
- Sap van 1 citroen;
- 1 bosje peterselie;
- 1-2 tl scherpe (Duitse) mosterd;
- 2 tl karwijzaad;
- 50 ml olijfolie;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Begin allereerst met het maken van de krautsalat:
Snijd of rasp hiervoor de witte kool fijn (of koop voorgesneden witte kool in de supermarkt). Doe deze in een kom en strooi er 100 gram zout overheen, evenals het sap van 1 citroen. Meng het goed door elkaar en laat het 5-10 minuten staan; - Spoel de kool daarna goed af en laat het uitlekken in een zeef;
- Meng vervolgens de mosterd, karwijzaad samen met de olie tot een dressing en breng het op smaak met zout en peper. Hak de peterselie grof en meng de helft hiervan samen met de dressing door de kool. De andere helft van de peterselie wordt gebruikt voor de krieltjes;
- Was de krieltjes goed met koud water en zet ze op in ruim water met zout en breng aan de kook. Kook de krieltjes in 15-20 minuten gaar (afhankelijk van de grootte);
- Wanneer de aardappelen aan het koken zijn, kun je met een vleeshamer de schnitzels plat slaan. Als je geen vleeshamer hebt, gebruik dan een kleine koekenpan;
- Klop dan de eieren los in een diep bord of ondiepe schaal en doe de bloem en paneermeel in andere diepe borden, zodat je 3 borden naast elkaar hebt staan. Breng de bloem op smaak met zout en peper;
- Haal de platgeslagen schnitzels door de bloem, klop ze even goed af en haal ze dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat de schnitzels overal mooi gepaneerd zijn;
- Verhit vervolgens in een grote pan een flinke laag plantaardige olie;
- Bak de schnitzels in circa 4 minuten per kant rondom goudbruin en gaar. Schud tijdens het bakken voorzichtig met de pan zodat de hete olie over de schnitzels loopt, of schep de olie voorzichtig met een lepel over de schnitzels;
- Laat ze op keukenpapier uitlekken;
- Giet dan de krieltjes af;
- Smelt de (gezouten) roomboter en meng dit door de gekookte krieltjes en bestrooi ze met de gehakte peterselie;
- Snijd de citroen in parten;
- Serveer tenslotte de schnitzels met de krieltjes, krautsalat en een partje citroen.
Eet smakelijk en geniet van deze wienerschnitzel!
*Dit artikel bevat een affiliate link*