Recept omgekeerde pompoentaart met blauwe kaas
Pompoenrecepten vind je in allerlei varianten, van zoet tot hartig. Heleen heeft er al meerdere gemaakt. Deze omgekeerde pompoentaart is zowel zoet door de geroosterde pompoen en karamel als hartig door de blauwe kaas en gember.
Deze taart kan je natuurlijk prima doordeweeks eten, maar past ook helemaal goed bij een feestelijk diner. Mocht je geen waterkers kunnen vinden, kan je dit prima vervangen door rucola. Dit geeft ook een pittige touch aan het gerecht. Maak de taart in een mooie taartvorm, die kleurt gezellig bij de oranje pompoen.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten (waarvan 25 minuten in de oven)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kleine hokkaido-pompoen;
- 125 g suiker;
- 25 g boter;
- 1 tl grof zeezout;
- 1 rol koelvers bladerdeeg;
- 1 el citroensap;
- 3 el olijfolie;
- 2 tl gembersiroop;
- 1 tl geraspte gemberwortel;
- 200 g (Hollandse) blauwaderkaas;
- 25 g waterkers, zonder harde steeltjes.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 °C;
- Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de pitten en draden;
- Snijd vervolgens de pompoenhelften in halve maantjes, zorg ervoor dat de maantjes niet breder zijn dan 1 cm;
- Verwarm in een steelpan de suiker met de boter en 50 ml water op een laag vuur tot een heldere siroop. Zet vervolgens het vuur hoog en laat de suikerstroop karamelliseren. Let erbij op dat je niet roert, maar je kunt de pan af en toe zachtjes schudden zodat je een mooie en egale karamel hebt gekregen. Laat de karamel niet te donker worden, dan wordt hij bitter;
- Bekleed dan een vorm met een doorsnede van 24cm met bakpapier, schenk de karamel er in en verdeel het over de bodem;
- Bestrooi de karamel met het grove zeezout;
- Leg de pompoenmaantjes dicht tegen elkaar aan in een cirkel in de bakvorm;
- Dek de vorm vervolgens af met het bladerdeeg, snijd overtollig deeg weg. Stop het deeg goed tussen de rand en de pompoen, zo voorkom je lekkages van de karamel;
- Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar;
- Maak ondertussen een dressing van het citroensap, olijfolie, gembersiroop en geraspte gember. Voeg zout en peper naar smaak toe;
- Laat de taart even afkoelen voordat je hem omdraait uit de vorm. Door even te wachten stolt de karamel wat, en stroomt het niet overal uit;
- Leg dan een groot bord op de vorm en draai samen met de taartvorm voorzichtig om;
- Meng de dressing door de waterkers (of rucola), en leg het op de taart;
- Verbrokkel tenslotte de kaas. Je kunt ervoor kiezen om de kaas zo over de taart te strooien, of je kunt er een gladde creme van draaien in de keukenmachine. Gebruik dan een ijsbolletjestang om een mooie bol creme op de taart te leggen.
Seveer direct, eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*