Recept vegan meringue met kiwi
Meringue maak je oorspronkelijk van eiwit, maar voor deze vegan meringue gebruik je aquafaba. Aquafaba is het vocht van kikkererwten (uit blik). En zo kan je van de kikkererwten zelf een lekkere hummus maken of meng ze door een groene salade om deze als maaltijdsalade te eten. Je proeft en ruikt overigens niks van de kikkererwten, mocht je daar bang voor zijn.
Het recept vond Heleen op Libelle lekker. Origineel is het met plantaardige room, maar het is ook heerlijk om yoghurt te gebruiken, want dat is een frisse tegenhanger van de zoete meringue. Op zoek naar meer recepten met kikkererwten? Die zijn er genoeg!
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten + 2 uur oventijd en 1 uur afkoelen
Voor 4 personen heb je nodig:
- 125 ml aquafaba (kikkererwtenvocht);
- 125 g fijne suiker;
- ½ zakje vanillesuiker;
- ½ tl maïzena;
- ½ tl azijn;
- 2 kiwi’s (of ander fruit);
- 50 g pistachenoten;
- 100 ml (plantaardige) yoghurt.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 100 °C;
- Maak de kom van je keukenmachine en de mixer schoon met een doekje met wat azijn, zodat deze vetvrij zijn;
- Klop de aquafaba op en voeg geleidelijk de suiker toe. Klop net zo lang totdat het een stevig wit schuim is geworden;
- Meng dan de maïzena met de azijn en klop dit als laatste door het witte schuim totdat het goed is gemengd;
- Schep de opgeklopte massa in een spuitzak met een gekarteld mondje;
- Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en spuit toefjes van het mengsel van ongeveer 6-8 cm in doorsnede. Laat genoeg ruimte tussen de toefjes;
- Droog de meringues in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 tot 2 uur. Zet vervolgens de oven uit en laat de meringues langzaam nog een uur afkoelen in de oven voor gebruik;
- Snijd dan de kiwi’s in plakjes en hak de pistachenoten;
- Leg tenslotte op elk bord een meringue, schep er wat frisse ongezoete yoghurt op en garneer met de plakjes kiwi en gehakte pistachenoten. Serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
