Recept voor een mandarijnen cake
Uit het kookboek ,’Hoe te eten’ van Nigella Lawson, komt dit recept voor een cake met mandarijnen. Het originele recept van Nigella bevat enkel amandelmeel, wat het daarmee geschikt maakt voor mensen met een glutenintolerantie.
Heleen vond een variatie op dit recept op de site van ‘Riejanne’, waarbij een deel van de amandelmeel vervangen was door zelfrijzend bakmeel. Dit heeft als voordeel dat de cake minder nat/smeuïg wordt dan het origineel, maar zeker niet minder lekker!
Doordat er hele mandarijnen in het recept zitten, dus inclusief de schil, wordt de cake fruitig, maar niet extreem zoet van smaak. En aangezien het mandarijnen seizoen van november tot februari loopt, is het een mooie en lekkere cake om in deze periode te maken.
Deze cake vergt wel wat voorbereiding, maar is makkelijk te maken.
Bereidingstijd ongeveer 3 ½ uur (waarvan 1 uur in de oven).
Wat heb je nodig:
- 4-5 mandarijnen (met een totaalgewicht van ongeveer 375 gr);
- 100 g amandelmeel;
- 150 g zelfrijzend bakmeel;
- 6 eieren;
- 225 g kristalsuiker;
- 1 opgehoopte theelepel bakpoeder.
En zo maak je het:
- Leg allereerst de mandarijnen in een pan met koud water. Breng het water aan de kook en laat het geheel zo’n 2 uur zachtjes koken;
- Giet het water af en laat de mandarijnen afkoelen. Dit is ook mogelijk om een dag van te voren alvast te doen;
- Verwarm vervolgens de oven voor op 190°C;
- Snijd de mandarijnen door en verwijder de eventuele pitjes en doe ze met schil, maar zonder steeltje, in de keukenmachine en maal het tot pulp;
- Voeg het amandelmeel, het bakmeel, de eieren, de suiker en het bakpoeder erbij en roer het goed door elkaar;
- Giet dan het beslag in een cakevorm (eventueel bekleed met bakpapier) en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar;
- Hou de cake wel goed in de gaten, hij kan snel te donker worden. Wanneer de cake mooi gekleurd is, dek je de cake af met aluminiumfolie voor de resterende baktijd
- Steek vervolgens, nadat een uur in de oven verstreken is, een satéprikker in de cake om te testen of hij gaar is (dat is als de prikker er droog en schoon weer uit komt). Zo niet, verleng dan de baktijd;
- Wanneer de cake gaar is, haal hem uit de oven en laat het in de vorm afkoelen op een rooster;
- Tenslotte lekker een stukje afsnijden en smullen maar.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*