Recept madeleines met koffie
Al eerder heeft Heleen madeleines gemaakt die hier op Chicamoms zijn verschenen, maar dit recept vond ze in Elle. Deze madeleines met koffie zijn afkomstig van sterrenchef Joris Bijdendijk, in samenwerking met L’Or koffie. Doordat er zowel koffie in de madeleines verwerkt wordt, als in de glazuur er overheen, geeft het een heerlijke koffiesmaak. Als je gebruik maakt van siliconen madeleine vormen, zoals deze, komen ze makkelijk uit de vorm.
Deze madeleines met koffie zijn heerlijk samen met een vers gezette kop koffie, of als onderdeel van een dessert.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (plus nog 2 tot 6 uur wachttijd)
Wat heb je nodig voor ongeveer 30 madeleines:
- 3 eieren;
- 160 g suiker;
- 180 g bloem;
- 8 g bakpoeder;
- 8 g gemalen koffie;
- 12 g cacaopoeder;
- 200 g boter (op kamertemperatuur);
- 60 ml melk;
- 100 ml espresso;
- 100 g poedersuiker.
En zo maak je het:
- Begin met het breken van de eieren in een kom en mix deze samen met de suiker.
- Zeef dan de bloem, samen met het bakpoeder, gemalen koffie en cacaopoeder en roer dit door het ei-suikermengsel totdat het een mooi homogeen mengsel is;
- Vervolgens laat je de boter in een pannetje smelten, maar zorg ervoor dat het niet te heet wordt;
- Meng dan de koude melk door het beslag;
- Voeg vervolgens de gesmolten boter beetje bij beetje toe en roer tot het een homogeen en glad mengsel is;
- Vul een spuitzak met het beslag dat je hebt gemaakt, en sluit het af met een klem;
- Dan laat je de spuitzak met het beslag minimaal 2 uur rusten in de koelkast, als je geduld hebt, kun je tot 6 uur wachten om verder te gaan;
- Verwarm na de rusttijd de oven voor op 200 °C en vet je madeleinevorm in met boter;
- Knip het puntje van de spuitzak en vul de madeleinevorm tot ongeveer driekwart;
- Bak de madeleines in het midden van de oven in 12 minuten gaar. Dan zijn ze mooi krokant van buiten, en zacht van binnen;
- Haal ze uit de oven, laat eventjes afkoelen en haal ze dan uit de vorm om ze verder af te laten koelen op een rooster;
- Bak zo de rest van de madeleines totdat je beslag op is;
- Meng als laatste de koffie met het poedersuiker tot een glazuur en besmeer hiermee de geribbelde kant van de madeleines;
- Leg de madeleines op een mooie schaal en serveer bij de koffie.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*