Recept Maanzaadkoekjes met cranberry’s
Op een herfstige dag is het gezellig om koekjes te bakken (met of zonder kinderen). Om alvast een beetje in de stemming te komen voor de feestdagen, heeft Heleen maanzaadkoekjes met cranberry’s gebakken uit het kookboek ‘Weihnachtsbackerei fur die ganze Familie’, die ze ooit eens heeft gevonden bij een kringloopwinkel. Een Duits kookboek, vol met lekkere koekjes voor de feestdagen. Dit kookboek staat ook vol met lekkere recepten voor koekjes, gebak en andere zoetigheden voor de feestdagen. Heleen heeft ook al eens eerder deze koekjes met cranberry’s gebakken.
Typisch Duits is het gebruik van Mohn Back. Dit is een koekjes- of taartvulling op basis van maanzaad. In Duitsland kun je dit gewoon in de supermarkt kopen van Dr. Oetker, maar in Nederland is dit nauwelijks te krijgen. Nu er veel mensen vanwege de kosten boodschappen doen in Duitsland, is het een idee om dit eens mee te nemen en deze koekjes van te maken. Maar, mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar Duitsland te gaan, Mohn Back kun je ook prima zelf maken. Heleen vond hier een recept voor op Aagje Blok.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten (en 3 uur rusttijd in de koelkast)
Wat heb je nodig voor ongeveer 30 stuks:
- 1 sinaasappel;
- 275 g tarwebloem;
- 150 g suiker;
- 1 el vanillesuiker;
- 160 g zachte boter;
- 1 ei;
- 20 g gedroogde cranberry’s;
- 200 g amandelschaafsel;
- 120 g Mohn Back (of 1 citroen, 120 ml volle melk, ½ tl kaneel, 2 el vanillesuiker en 150 g gemalen maanzaad);
- Snufje zout.
En zo maak je het:
- Maak allereerst de Mohn Back, als je deze niet kant-en-klaar hebt. Breng hiervoor de volle melk aan de kook met de kaneel;
- Rasp dan de schil van de citroen en voeg 1 tl hiervan toe aan de warme melk;
- Voeg al roerend 2 el vanillesuiker en het maanzaad toe en laat circa 3 min. zachtjes pruttelen;
- Neem vervolgens van het vuur en laat afkoelen tot gebruik;
- Dan ga je verder met het koekjesdeeg. Rasp hiervoor de oranje schil van de sinaasappel en meng dit met de bloem, suiker, 1 el vanillesuiker, boter, ei en zout in een keukenmachine (of met de hand) tot een glad deeg;
- Leg het deeg dan tussen 2 vellen bakpapier en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik;
- Laat het deeg vervolgens 1 uur in de koelkast opstijven;
- Hak dan de cranberry’s fijn;
- Haal het bovenste vel bakpapier van het gekoelde deeg;
- Verdeel de Mohnback over het deeg en strooi de gehakte cranberry’s er overheen;
- Rol het deeg dan voorzichtig op over de lange zijde;
- Strooi het amandelschaafsel over je werkblad en rol de deegrol erdoorheen, zodat aan de buitenkant een mooie laag schaafsel komt te zitten;
- Rol het deeg vervolgens weer in een stuk bakpapier en laat het 2 uur in de koelkast rusten;
- Verwarm de oven voor op 190°C;
- Snijd van de deegrol plakjes van ongeveer 5-7 mm dikte en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, met enige ruimte tussen de koekjes;
- Bak de koekjes vervolgens in 13-15 minuten in het midden van de oven gaar;
- Laat de maanzaadkoekjes eerst 15 minuten op het bakpapier afkoelen voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*