Recept Luikse salade
Om nog wat later in de nacht bij een kroeg een drankje te kunnen drinken, mag je nu nog voor naar België of elders want Nederland is nog niet zo ver. Als het goed is mag dit vanaf volgende week weer. Maar vanaf volgende week mogen ook de clubs en discotheken weer open in België dus kan je niet wachten, op naar bijvoorbeeld Luik!
En nu we tegen het einde van de zomer lopen, kunnen we nog wel een salade op tafel zetten. Deze salade kan trouwens ook prima in de herfst gegeten worden en om in Belgische sferen te blijven wordt het voor vandaag een Luikse salade. Heleen vond het recept op 24 Kitchen, van de Vlaamse kok Wim Ballieu. Wim heeft in België zijn liefde voor gehaktballen voortgezet in zijn restaurant ‘Balls & Glory’, waarvan er inmiddels al meerdere vestigingen zijn. Nu is Luik onder andere bekend van de Luikse wafels, maar er komen ook verschillende hartige gerechten vandaan, waaronder deze Luikse salade. Deze salade kan gegeten worden als lunch of als hoofdgerecht.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kg kleine vastkokende aardappelen;
- 8 eieren;
- 1 kg sperziebonen (of een mengsel van verschillende groene bonen);
- Grof zeezout;
- Peper;
- 10 plakjes gerookt buikspek;
- 2 sjalotten;
- 300 ml kippenbouillon;
- 1 dl azijn;
- 4 el (noten)olie;
- 10 el (arachide)olie;
- Klein bosje groene kervel of peterselie.
En zo maak je het:
- Was allereerst de aardappelen zodat het zand van de schil is verwijderd. Doe de aardappelen met schil in een grote pan met zo’n 2 cm water en kook de aardappelen tot ze gaar zijn;
- Als de aardappelen gaar zijn, haal ze uit de pan en laat ze op een bord afkoelen. Wanneer de aardappelen lauw-warm zijn, is het gemakkelijk om de schil te verwijderen met een mesje;
- Maak de sperziebonen schoon;
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook met een beetje zout erin. Wanneer het water kookt, voeg de sperziebonen toe. De boontjes moeten beetgaar zijn, dit duurt zo’n 6-8 minuten. Spoel de bonen na het koken af onder koud water, zodat ze niet doorkoken en slap worden, of leg ze in een schaal met koud water. Ook blijven de bonen hierdoor mooi groen van kleur;
- Snijd de plakjes spek in grove stukken en leg de helft ervan in een koekenpan. Verwarm de koekenpan zachtjes, zodat het vet kan wegsmelten en het spek zachtjes bakt;
- Pel vervolgens 2 sjalotten en snijd ze in dikke ringen. Leg de sjalotten tussen het spek en breng op smaak met peper. Voeg dan de kippenbouillon toe en laat het geheel inkoken totdat het spek en de sjalotten wat gecarameliseerd zijn. Als dit het geval is, voeg dan de azijn toe en daarna de olie. Dit is de vinaigrette voor de salade;
- Kook water in een pan en voeg dan de eieren toe. Laat ze 3 minuten koken voor zachtgekookte eieren. Als je liever wat harder gekookte eieren wil, laat ze dan wat langer doorkoken. Haal vervolgens de eieren uit het kokende water en laat ze schrikken in koud water. Of maak gebruik van deze eierkoker;
- Bak in een andere pan de geschilde aardappelen, samen met de rest van het spek;
- Haal de groene bonen uit het koude water en dep ze droog met een schone handdoek. Leg ze dan in een grote schaal en verdeel hierover de lauwwarme vinaigrette. Meng het goed door elkaar;
- Leg vervolgens de gebakken aardappeltjes en stukjes spek op de salade;
- Pel de eieren en snijd ze doormidden. Leg deze op de salade en bestrooi ze met wat grof zeezout;
- Maak de salade tenslotte af met wat gehakte kervel of peterselie.
Eet smakelijk!