Recept Madeleines met chocolade en pistachenoten
Binnenkort is het weer Valentijnsdag of de dag van de liefde. Dus Heleen ging weer op zoek naar een lekker receptje om te maken. Om jou even de tijd te geven om het ook daadwerkelijk te kunnen voorbereiden, plaats ik dit recept eerder dan op zondag. Want maandag is het namelijk al Valentijnsdag! Maar als extra bonus voor de late beslisser, komt er zondag nog een tweede Valentijnsrecept online!
Dit recept voor de liefde is Madeleines met Ruby chocolade vond Heleen op Betty’s kitchen. Madeleines zien er dikwijls heel luxe uit maar zijn niet zo ingewikkeld om te maken. Het enige wat je wel nodig hebt, is een speciale bakvorm. Door gebruik te maken van ruby chocolade en gevriesdroogde frambozen, is het een lekker cakeje voor Valentijnsdag. Het beslag moet wel 2 uur in de koelkast koelen voor je de cakejes kunt bakken, dus neem je tijd ervoor.
Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur (waarvan 2 uur in de koelkast)
Wat heb je nodig voor 12 liefde cakejes:
- 60 g roomboter;
- 1 groot ei;
- 75 g fijne kristalsuiker;
- ½ tl vanille extract;
- 30 g pistachenoten;
- 30 g fijngehakte gevriesdroogde frambozen;
- 70 g bloem;
- 1 tl bakpoeder;
- zout;
- 50 g ruby chocolade.
En zo maak je het:
- Smelt allereerst de roomboter in een pannetje op middelhoog vuur. Blijf net zo lang verwarmen totdat de boter lichtbruin begint te kleuren en een nootachtige geur afgeeft. Dit is een ‘beurre noisette’ en geeft net een extra smaak aan je madeleines;
- Haal het dan van het vuur en laat volledig afkoelen;
- Klop het ei met de suiker en vanille extract met een mixer in 5 minuten luchtig en totdat het volume ongeveer is verdubbeld;
- Neem vervolgens 20 g van de pistachenoten en maal deze fijn, samen met 10 g van de gevriesdroogde frambozen;
- Meng het noten/fruit mengsel door de bloem, samen met het bakpoeder en een snufje zout;
- Schep het bloemmengsel en de beurre noisette in gedeeltes door het luchtige ei-mengsel;
- Dek de kom af en zet het beslag voor 2 uur in de koelkast;
- Verwarm dan de oven voor op 200 °C;
- Vet je madeleine bakvorm in met wat boter en bestuif deze met bloem. Zo komen je cakejes straks makkelijker uit de vorm;
- Verdeel het beslag over de vorm, zodat de vormpjes allemaal voor ongeveer 2/3 gevuld zijn;
- Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 8-10 minuten;
- Laat ze vervolgens een minuutje in de vorm afkoelen voordat je de madeleines uit de vorm haalt om ze op een rooster verder af te laten koelen;
- Smelt de ruby chocolade au bain-marie;
- Hak ondertussen de resterende pistachenoten en frambozen fijn;
- Doop de madeleines voor de helft in de chocolade en bestrooi ze met de pistache en frambozen;
- Laat tenslotte de chocolade goed opdrogen.
Ga jij iets speciaals maken of doen op Valentijnsdag?
*Dit artikel bevat een affiliate link*
3 comments
Lieve dames,
ontzettend leuk om het recept hier terug te zien. Bedankt voor het delen !
Graag gedaan! Super leuk recept!