Lisa kookt koolhydraatarm!
Mijn naam is Lisa, ik ben 25 jaar oud en woon in het gezellige Eindhoven. Van jongs af aan is koken mijn hobby. Ik stond als kind dan ook vaak mijn moeder of oma te helpen in de keuken.
Allereerst begon ik met een studie ‘maatschappelijk werk’ maar ben uiteindelijk overgestapt naar de studie ‘gewichtsconsulent’ om mijzelf meer te verdiepen in (gezonde) voeding. Met als doel mijn droom te volgen. Sinds september 2019 is mijn droom uitgekomen en heb ik een eigen koolhydraatarm kookboek uitgebracht genaamd ‘Lisa kookt koolhydraatarm’, vol met gezonde koolhydraatarme recepten. Er staan niet alleen recepten in het boek maar ook ruim 30 pagina’s met informatie over gezonde voeding, voedingsstoffen en allerlei andere handige onderwerpen.
Kookboek
Het kookboek begint met theorie over koolhydraten, eiwitten, vetten en andere onderwerpen. Daarna begint het recepten gedeelte en dit is opgebouwd uit 8 hoofdstukken:
- Ontbijt recepten;
- Lunch recepten;
- Diner recepten;
- Snacks & tussendoortjes;
- Bak recepten;
- Gezonde guilty pleasures;
- Toetjes;
- Dips, sauzen en tapenades.
Bij alle recepten vind je het aantal calorieën en macronutriënten (hoeveel gram eiwitten, koolhydraten, en vetten) onderaan de pagina. Dit is per portie berekend dus dit hoef je zelf niet meer te doen. Ideaal, vooral als je strikt bent met afvallen bijvoorbeeld, maar ook gewoon interessant als je een idee wilt krijgen van de voedingswaarden per recept en wat je dagelijks allemaal binnenkrijgt. Bij bijna alle recepten zul je ook handige tips vinden om te variëren met ingrediënten of kruiden. Zo kun je bijvoorbeeld een maaltijd eenvoudig vegetarisch maken. Mocht je iets niet lekker vinden, dan kun je ook inspiratie opdoen om andere ingrediënten te gebruiken.
Recept ‘courgette rolletjes met pulled chicken’
Om jou kennis te laten maken met mijn recepten deel ik dit recept met jou. Dit recept is erg populair, ik ontvang hier namelijk vaak leuke foto’s van die door mensen thuis zijn gemaakt toen ze dit recept gingen uit proberen.
Deze courgetterolletjes zijn gevuld met pulled chicken en bovenop krokante kaas. Je kunt hier met 2 grote eters van eten of je bewaart een portie voor de volgende dag.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 350 gr kipfilet;
- ️3 courgettes;
- ️5 teentjes knoflook uit de knoflookpers;
- ️1 grote ui gesnipperd;
- ️2 bosuitjes in stukjes;
- ️1 groene paprika in stukjes;
- ️150 ml tomatensaus;
- ️100 gr geraspte kaas;
- ️1 tl gedroogde oregano;
- ️1 tl gedroogde basilicum;
- ️2 tl paprikapoeder;
- ️1 tl cayennepeper;
- ️1 bouillonblokje;
- ️verse basilicum;
- olijfolie om in te bakken.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220 graden;
- Breng vervolgens een pan water aan de kook en los het bouillonblokje erin op;
- Voeg dan de kipfilets toe en kook de kipfilets in 15-20 minuten gaar op een laag pitje;
- Laat de kipfilets uitlekken, trek ze met 2 vorken uit elkaar en stop dit in een bakje;
- Verhit wat olijfolie in een ruime hapjespan of wok en voeg de paprika, ui, bosui en knoflook toe. Voeg nu ook de kruiden en de pulled chicken toe en bak het geheel een paar minuutjes;
- Schaaf vervolgens met een kaasschaaf plakken van de courgettes. Leg drie plakjes courgette naast elkaar en zorg dat ze elkaar een beetje overlappen;
- Leg op ieder stuk een deel van het kip mengsel en rol ze voorzichtig op;
- Leg dan de rolletjes in een ovenschaal en doe er wat tomatensaus & geraspte kaas overheen;
- Plaats de ovenschaal ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten is en wat begint te kleuren;
- Garneer met verse basilicum.
Waarom kiezen voor een koolhydraatarm dieet?
Tegenwoordig eten steeds meer mensen koolhydraatarm en dat is natuurlijk niet voor niets! Ons lichaam is eigenlijk niet gemaakt om dagelijks zoveel koolhydraten te verwerken. Vroeger waren fruit en granen schaars en groeiden deze alleen in bepaalde seizoenen. Hierdoor aten we meer eiwitten & vetten en maar een klein deel van ons eten bestond uit koolhydraten.
Nu is dat juist omgekeerd. Het grooste deel van ons eetpatroon bestaat uit koolhydraten en ons lichaam is hier nog niet op aangepast. Het is daarom goed om minder koolhydraten te eten en goede bronnen koolhydraten te kiezen die je eet. Denk aan volkoren producten in plaats van witte, lege producten zoals pasta, witte rijst en wit brood. Deze produten bevatten alleen snelle koolhydraten en geen vezels of andere voedingsstoffen. Terwijl die vezels en voedingsstoffen juist ontzettend belangrijk zijn bij de vertering en verwerking van koolhydraten.
Het is niet goed om alle koolhydraten te vermijden want je lichaam heeft koolhydraten nodig, vooral je hersenen. Het is nooit goed om een hele groep voedingsstoffen te schrappen uit je voedingspatroon, ook met koolhydraten niet. Het is wel goed om er bewuster mee om te gaan en je er meer in te verdiepen. Maak daarom lekker zelf een gezonde cake in plaats van een cake uit de supermarkt. Je hoeft jezelf echt niet alles te ontzeggen als je gezonder wilt eten of wilt afvallen, je moet alleen anders leren eten en recepten proberen die gezond én lekker zijn. Dat is mijn doel geweest om het boek te schrijven. Zo kan ik mensen laten zien dat gezond eten én lekker eten samen kunnen gaan. Je hoeft echt niet alleen sla en komkommer te eten, integendeel zelfs!
Eet jij wel eens koolhydraatarm?
*Dit artikel bevat een affiliate link*