Recept home made granola
Ontbijten met yoghurt, granola en vers fruit is lekker & fris, vooral met warm weer. Alleen bevat de meeste granola nogal wat suiker, dus besloot Heleen om deze zelf te maken. Er dwalen verschillende recepten van home made granola online, maar uiteindelijk komt het erop neer om een mix van noten, granen en eventueel gedroogd fruit te maken naar je eigen smaak.
Op de site van Bonne Maman jam vond Heleen een lekker en gezond recept. Omdat ze onlangs ook al de vijgenjam van hen had geprobeerd voor deze cake besloot ze de vijgenjam ook te gebruiken voor de home made granola. Door gebruik te maken van de meer fruit minder suiker-jam, wordt de granola een stuk minder zoet.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Wat heb je nodig voor een flinke pot vol granola:
- 75 g ongebrande hazelnoten;
- 75 g ongebrande amandelen;
- 6 el zonnebloemolie (of kokosolie);
- 4 el vijgenjam – meer fruit minder suiker;
- 200 g havervlokken;
- 50 g sesamzaad;
- 50 g kokosflakes;
- 50 g pompoenpitten;
- 50g zonnebloempitten;
- 100 g cranberry’s of rozijnen;
- 200 g gedroogde vijgen, grof gehakt.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 170°C;
- Hak de hazelnoten en amandelen grof en meng ze vervolgens in een kom met de olie, vijgenjam, havervlokken en het sesamzaad. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd wordt;
- Verdeel dan het mengsel over, een met bakpapier beklede bakplaat, en bak de granola in ca. 30 min. goudbruin en krokant in de oven. Schep regelmatig om, om ervoor te zorgen dat alle stukjes krokant worden en voeg de laatste 5 min. de kokosflakes toe;
- Neem uit de oven en laat de granola helemaal afkoelen op een groot bord;
- Meng vervolgens de pompoenpitten, zonnebloempitten, cranberry’s en gehakte vijgen erdoor;
- Serveer tenslotte de granola met yoghurt en verse vruchten.
Eigenlijk een vrij simpel en makkelijk recept. Maar hoe ontbijt jij? Ben jij een groot fan van brood of liever yoghurt, fruit of bijvoorbeeld havermout? Ik probeer nog wel eens af te wisselen, vooral in de zomer.
Ben jij op zoek naar ontbijtinspiratie en het liefst zonder gluten en/of lactose? Dan is dit boek een aanrader!
*Dit artikel bevat een affiliate link*