Recept labneh met hartjes voor je Valentijn
Labneh is een yoghurt dip, vergelijkbaar met hangop. Hangop wordt meestal als zoet gerecht verwerkt, labneh is juist een frisse hartige dip. Heleen vond op de site van Chef Ernst een variant die heel goed gemaakt kan worden voor Valentijnsdag. Als je er zelfgemaakte hartvormige tortilla chips bij maakt, krijg je labneh met hartjes voor je Valentijn.
Omdat de yoghurt minimaal een halve dag moet uitlekken, is het wel verstandig om hier op tijd mee te beginnen als je je geliefde wil verrassen met een bijzonder hapje. Overigens staan op de site van Chef Ernst nog meer heerlijke gerechten.
Helemaal leuk is om je eigen tortilla chips te maken om mee te dippen, in de vorm van hartjes! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze uitstekers om je labneh met hartjes te serveren.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten (plus minimaal een halve dag in de koelkast)
Wat heb je nodig:
- ½ liter Turkse yoghurt 10% vet;
- 5 draadjes saffraan;
- 2 teentjes knoflook;
- ½ granaatappel;
- 25 g gepelde pistachenootjes;
- 2 (volkoren) wraps;
- Olijfolie;
- Paprikapoeder;
- Zeezout;
- Eventueel eetbare bloemen.
En zo maak je het:
- Begin met het mengen van de yoghurt met een flinke scheut olijfolie, de saffraandraadjes en ¼ tl zout;
- Pers de knoflook uit en meng die ook door de yoghurt.
- Pak dan een kom en zet daar een zeef bovenop, die groot genoeg is voor de yoghurt;
- Maak een schone theedoek licht vochtig en leg deze in de zeef;
- Schep de yoghurt vervolgens in de theedoek en vouw deze voorzichtig dicht;
- Zet de kom minimaal een halve dag in de koelkast;
- Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken in de koelkast, hoe dikker deze wordt;
- Ondertussen maak je de hartvormige tortilla chips. Steek hiervoor uit de wraps de hartjes in het formaat dat je wil;
- Verwarm de oven voor op 190 °C;
- Bestrijk de hartjes met wat olie en bestrooi met zout en paprikapoeder aan beide zijden;
- Leg de hartjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten knapperig;
- Laat ze op een rooster afkoelen;
- Haal dan de pitjes uit de granaatappel;
- Vervolgens rooster je de pistachenootjes in een droge koekenpan;
- Schep de labneh uit de theedoek op een mooi bord;
- Druppel er nog wat olijfolie overheen en garneer met de granaatappelpitjes, pistachenootjes en eventueel met de eetbare bloemen en serveer samen met de knapperige hartjes.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*