Recept kruidig maisbrood
Het recept voor dit kruidige maisbrood komt uit het prachtige kookboek ‘Zwarte Zee’ van Caroline Eden. Caroline is een reis- en culinair journalist en heeft meerdere boeken geschreven. Zwarte zee bevat mooie verhalen van de steden uit de Zwarte Zee-regio, maar zeker ook de recepten uit het boek zijn de moeite waard.
Dit maisbrood is eenvoudig om te maken en smaakt heerlijk bij een borrelplank met wat (gezouten) boter of een andere smakelijke dip. Caroline heeft Parmezaanse kaas en kruiden toegevoegd aan het recept, wat niet authentiek is voor de streek waar het vandaan komt, maar zeker een smakelijke toevoeging is.
Maisbrood is het lekkerst als je het vers eet, mocht je het willen bewaren en later nog eten, bak het brood dan nog even enkele minuten in een hete oven.
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor 1 middelgroot brood:
- 225 g fijn maismeel;
- 140 g (durum) bloem;
- 1 el fijne kristalsuiker;
- 2 tl bakpoeder;
- 1 ½ tl zout;
- 50 g koude boter;
- 350 ml (volle) melk;
- Sap van ½ citroen;
- 2 eieren;
- 45 g Parmezaanse kaas;
- 2 el fijngehakte basilicum;
- 2 el fijngehakte peterselie;
- Evt. 1 el nigellazaad.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 220 °C;
- Vet een springvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bestuif deze met wat bloem;
- Meng vervolgens in een grote kom het maismeel, bloem, suiker, zout en het bakpoeder door elkaar;
- Snijd de koude boter in kleine blokjes en wrijf de boter met je vingers door het bloem-mengsel totdat het mengsel op broodkruimels lijkt;
- Klop dan in een andere kom met een garde de melk met de eieren en het citroensap door elkaar;
- Schenk het eiermengsel over de droge ingredienten en roer tot het een mooi beslag is geworden;
- Roer er vervolgens de fijngehakte kruiden en Parmezaanse kaas doorheen;
- Schenk het beslag in de springvorm en bak het in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin en gaar;
- Laat tenslotte het maisbrood 10 minuten in de vorm afkoelen en haal het dan uit de vorm en snijd het in punten en serveer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*