Recept koninklijk ontbijt
Koningsdag komt er weer aan en dan is het wel zo leuk om de dag goed te beginnen met een koninklijk oranje ontbijt met sinaasappel.
Gebruik deze bananen pannenkoekjes, samen met zelfgemaakte sinaasappelcurd. Lemon curd is meer bekend en ook goed in de supermarkt te verkrijgen, maar wist je dat je het ook heel eenvoudig zelf kunt maken? En het is eigenlijk met alle citrusvruchten te maken, dus ook in dit geval sinaasappel. Het recept voor deze sinaasappelcurd komt van Rutger.
Maak er alvast een mooie Koningsdag van!
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 1 pot sinaasappelcurd:
- 100 ml vers sinaasappelsap;
- 1 el citroensap;
- 1 ½ sinaasappel, rasp;
- 100 g boter;
- 125 g suiker;
- 5 eidooiers, losgeklopt.
En zo maak je het:
- Doe het sinaasappelsap met het citroensap in een hittebestendige kom;
- Voeg hier het rasp van 1 ½ sinaasappel toe, evenals de boter en suiker;
- Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is;
- Haal de kom dan van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door;
- Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukjes gestold ei en dat wil je niet;
- Haal de sinaasappelcurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot, bijvoorbeeld deze en bewaar hem in de koelkast;
- Je kunt de sinaasappelcurd zo’n 2 weken in de koelkast bewaren.
Voor het koninklijke ontbijtje heb je verder nodig:
- Pannenkoekjes (naar keuze);
- Magere kwark;
- Sinaasappel.
- Schil de sinaasappel dik, en snijd de partjes tussen de vliesjes uit;
- Verdeel de pannenkoekjes op de borden en garneer met de kwark, sinaasappelcurd en partjes sinaasappel.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*