Recept ketchup van wortel
Heleen heeft al eerder eens zelf ketchup gemaakt maar nog niet eerder een variant die gemaakt is op basis van wortel. Wortels zijn van zichzelf al wat zoet van smaak, waardoor je vanzelf al een zoetige ketchup krijgt zonder suiker toe te voegen. Ook deze ketchup is een prima saus om zelf te maken. Als je het in een steriele pot bewaart in de koelkast, heb je een fijne smaakmaker voor het grijpen.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig:
- 500 g wortels;
- 1 ui;
- 1 teentje knoflook;
- 1 appel;
- 3 el olijfolie;
- 250 g gezeefde tomatenpuree;
- 100 ml appelazijn;
- 250 ml water;
- snufje cayennepeper;
- 2 tl paprikapoeder;
- 2 tl gemberpoeder;
- 2 tl korianderpoeder;
- 1 tl nootmuskaat;
- 1 tl zeezout.
En zo maak je het:
- Was allereerst de wortels, snijd ze in plakjes en kook ze in zo’n 8 minuten gaar in een pan met water;
- Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn;
- Doe de olie in een pan en laat de ui en knoflook in 4 minuten zachtjes garen zonder bruin te worden;
- Giet vervolgens de wortels af en laat ze uitlekken;
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes;
- Voeg dan de wortels, de appelblokjes met de tomatenpuree toe aan de pan met ui en knoflook;
- Roer het goed door en bak het geheel zo’n 2-3 minuten even aan;
- Voeg de appelazijn en het water toe en pureer met een staafmixer tot een gladde saus;
- Als je een fijne saus wil hebben, wrijf de saus dan door een zeef. Dit hoeft natuurlijk niet, een beetje grovere ketchup is ook lekker!;
- Voeg vervolgens de paprikapoeder, cayennepeper, gemberpoeder, korianderpoeder, nootmuskaat en zeezout toe en roer het goed door elkaar;
- Schep de ketchup over in steriele potten, sluit goed af, en laat het geheel afkoelen. Bewaar in de koelkast;
- Als de ketchup nog warm is, is deze nog redelijk vloeibaar, maar tijdens het afkoelen wordt deze vanzelf wat dikker.
Er is zelfs een ketchup kookboek te koop!
Fijne dag!
*Dit artikel bevat een affiliate link*