Recept kersenbroodjes
Naar aanleiding van het recept in de ‘Boodschappen’ voor cranberrybroodjes met rozemarijn besloot Heleen een variant te maken met kersen oftewel kersenbroodjes.
Wist je dat kersen en rozemarijn samen ook heerlijk smaken? Door gebruik te maken van kersen wordt het een iets zoeter broodje, daardoor is het glazuurlaagje niet perse nodig en heeft Heleen het weggelaten. Mocht je wel een echte zoetekauw zijn, gebruik dan wel het glazuur. Je kunt de broodjes ook afzonderlijk in een muffinvorm bakken.
Deze broodjes smaken heerlijk bij het ontbijt, brunch of lunch, maar kunnen ook goed bij bijvoorbeeld een high tea geserveerd worden. Bak de broodjes in deze mooie kersenrode vorm, daar kun je ze gelijk ook in serveren.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Voor ongeveer 10 broodjes heb je nodig:
- 1 zakje gedroogde gist;
- 125 ml melk;
- 40 g boter;
- 30 g suiker;
- 2 eieren;
- 325 g bloem;
- 450 g kersen (uit de diepvries);
- 2 eetlepels honing;
- 0.5 eetlepel gehakte rozemarijnblaadjes;
- Evt. 150 g poedersuiker.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de melk tot lauwwarm in een pannetje, roer de gist erdoorheen en laat het even staan tot het mengsel gaat bubbelen;
- Smelt de boter en mix dit samen met de suiker, vanillesuiker en 1 ei romig;
- Mix vervolgens de gistoplossing erdoor;
- Voeg de bloem toe en kneed met de hand tot een soepel deeg;
- Bestuif dan een kom met bloem en leg de deegbal erin. Zet afgedekt met een (licht vochtige) theedoek ongeveer 45 minuten op een warme plaats en laat het rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is;
- Bereid intussen de compote. Kook de kersen met de honing en rozemarijn en een klein scheutje water ongeveer 10 minuten op een lage stand. Je kunt eventueel met een staafmixer de kersencompote fijner maken. Laat afkoelen;
- Bestuif vervolgens het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 20×30 cm;
- Bestrijk het deeg met de afgekoelde kersencompote. Zorg er wel voor dat je aan de randen van het deeg ongeveer 2 cm overhoudt waar geen compote zit. Zo kun je het deeg aan elkaar vastzetten na het oprollen. Rol het deeg vanaf de lange kant op en druk de naden tegen elkaar;
- Snijd dan de rol in stukken van 4-5 cm;
- Zet één rolletje met de snijkant naar boven in het midden van de ingevette vorm en zet de andere rolletjes met 2 cm afstand van elkaar eromheen. Laat afgedekt met een vochtige doek nog 20 minuten rijzen;
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C;
- Klop het overige ei los en bestrijk de broodjes ermee;
- Bak de broodjes in het midden van de oven in 18-20 minuten goudbruin;
- Laat iets afkoelen;
- Meng eventueel de poedersuiker met 3 eetlepels water en besprenkel tenslotte de broodjes met glazuur.
Lekker smullen met deze kersenbroodjes!
*Dit artikel bevat een affiliate link*