Recept Italiaanse rotolo
Met verse lasagnevellen kun je ook iets anders maken dan een standaard lasagne. Op de site van Miljuschka vond Heleen dit recept voor Italiaanse rotolo. Rotolo is oorspronkelijk een groot stuk pastadeeg, die je na het koken in plakken snijdt. Maar net als Miljuschka heeft Heleen gebruik gemaakt van verse lasagnevellen, die je voor het koken in stukken snijdt.
Het recept van Miljuschka is iets aangepast, want ook zonder snijbiet kun je dit smakelijke recept maken. En om het iets minder vet te maken, is de ricotta vervangen door hüttenkäse. Een kleine aanpassing, maar dat doet niets af aan de smaak. Nog meer Italiaanse recepten? Dit kookboek bevat 200 authentieke recepten uit de Italiaanse keuken.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Voor 4 personen heb je nodig:
- 10 verse lasagnevellen;
- 1 el olijfolie;
- 2 sjalotjes;
- 4 teentjes knoflook;
- 800 g verse spinazie (of gebruik bladspinazie uit de vriezer);
- 250 g hüttenkäse;
- 700 ml passata (tomatensaus);
- 25 g Parmezaanse kaas;
- Nootmuskaat;
- Zout en peper.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C;
- Kook dan de lasagnevellen in een ruime pan voor ongeveer 7 minuten. Giet ze af en leg ze in een bak met een laagje koud water, dit voorkomt dat ze aan elkaar blijven plakken;
- Pel de sjalotjes en snipper ze fijn;
- Hak vervolgens de spinazie grof en snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes;
- Verhit de olijfolie in een wok en fruit de sjalotjes in 5-10 minuten op zacht vuur;
- Voeg dan de knoflook toe en daarna in etappes de spinazie. Laat de spinazie steeds slinken voordat je de volgende portie toevoegt;
- Meng de hüttenkäse er doorheen en breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat;
- Roerbak tot het meeste vocht is verdampt en laat het mengsel uitlekken in een vergiet. Laat het mengsel even afkoelen en druk zoveel mogelijk van het achtergebleven vocht eruit;
- Breng vervolgens de passata (tomatensaus) op smaak met zout en peper en giet de helft in een ovenschaal;
- Nu kun je de lasagnevellen gaan vullen: leg een lasagnevel voor je neer en leg er een flinke opscheplepel van het mengsel aan een van de korte kanten en rol het vel op. Snijd met een scherp mes het rolletje in drieën en leg ze met de open kant in de tomatensaus;
- Maak nu de overige rolletjes van de rest van de lasagnevellen en zet deze in de tomatensaus;
- Schenk de rest van de saus over de rotolo’s en strooi de Parmezaanse kaas er overheen;
- Zet tenslotte het geheel voor ongeveer 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*