Recept Italiaanse gehaktballetjes als borrelhapje
Heleen heeft Italiaanse gehaktballetjes met verse kruiden gemaakt als borrelhapje. Nu zijn er tig verschillende recepten voor gehaktballetjes en Heleen werd deze keer geïnspireerd door het recept van Maud van Mama’s Tuintje die haar recept weer heeft ‘afgekeken’ van Jamie Oliver’s meatball spaghetti.
Oorspronkelijk horen de gehaktballetjes dus in een tomatensaus voor bij de spaghetti maar ook als borrelhapje zonder de pasta of de saus zijn ze erg lekker!
Wat heb je hiervoor nodig:
- 1kg rundergehakt;
- 1 ei;
- 2 verkruimelde (volkoren) beschuiten;
- 1 el dijon mosterd;
- 3 el verse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano);
- 3 el olijfolie;
- peper en zout.
En zo maak je het:
- Hak eerst de kruiden fijn en doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een grote mengkom. Kneed vervolgens alles goed door elkaar zodat het een egaal mengsel wordt. Verwarm dan de oven voor op 200 graden.
- Maak nu balletjes van het gehakt, zo groot als je ze zelf wil hebben. Heleen heeft ze niet te groot gemaakt, gezien het een borrelhapje is. Als je handen nat zijn, gaat het rollen van de balletjes het makkelijkst.
- Laat dan de balletjes even zo’n 10 minuten rusten in de koelkast.
- Verhit vervolgens de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin.
- Als je koekenpan ovenbestendig is, kan je de balletjes met pan en al in de oven zetten. Als dat niet het geval is, doe je de balletjes in een ovenschaal en laat je de balletjes verder bakken in de oven voor ongeveer 15 minuten. De duur van bakken, is dan wel afhankelijk van het formaat van de gehaktballetjes, check dus altijd even of ze goed gaar zijn.
- De balletjes kunnen zowel warm als koud gegeten worden.
Wil je graag meer verschillende borrelhapjes maken en je bent op zoek naar inspiratie? Dan is ‘Het borrelhapjes bakboek’ van ‘Laura Kieft’ zeker een aanrader!
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
