Recept Indiase butter chicken
Een lekker gerecht vol smaak en heerlijke geuren is deze Indiase butter chicken. Heleen vond het recept op Jaimy’s kitchen. Jaimy heeft zelf een periode in India gewoond. Daar heeft ze veel inspiratie opgedaan, waaronder dit heerlijke recept. Serveer deze butter chicken met gekookte rijst en naanbrood en eventueel een frisse salade erbij. Ook fijn is dat je het van tevoren klaar kunt maken.
Jaimy’s tip is om gebruik te maken van kippendijen, deze hebben meer smaak dan kipfilet. Mocht je zelf liever kipfilet gebruiken, mag dat natuurlijk ook! Jaimy’s kitchen staat overigens vol met tips en weekmenu’s. Superhandig en de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Ben je op zoek naar andere heerlijke Indiase gerechten, dit is ook een prachtig kookboek.
Bereidingstijd: ongeveer 55 minuten (plus minimaal 30 minuten marineren)
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 700 g kippendijen;
- 150 ml yoghurt;
- 1 tl chilipoeder;
- 3 tl paprikapoeder;
- 3 tl garam masala;
- 2 tl komijnpoeder;
- 1 tl gemalen kardemom;
- 1 tl kurkuma;
- Zout;
- 3 middelgrote uien;
- 6-10 cm gember;
- 6 teentjes knoflook;
- 400 g gepelde tomaten uit blik;
- 75 g (room)boter;
- 100 ml room;
- 60 g cashewnoten;
- Handvol verse koriander;
- Citroensap.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de marinade voor de kip. Meng hiervoor de yoghurt met 1 tl chilipoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl garam masala, 1 tl komijn poeder, 1 tl gemalen kardemom en 1 tl kurkuma. Voeg dan ook nog een flinke snuf zout toe.
- Snijd vervolgens de kippendijen in stukjes en meng deze door de marinade. Laat dit zo lang mogelijk, maar minimaal 30 minuten marineren.
- Intussen maak je de saus. Snipper hiervoor de uien, en hak de gember en knoflook fijn.
- Smelt 25 g boter in een pan en fruit eerst de uien zachtjes aan met een beetje zout. Voeg na een paar minuten de knoflook en gember toe.
- Vervolgens mogen de kruiden erbij: 2 tl garam masala, 1 tl komijn poeder en 2 tl paprikapoeder. Bak 20 seconden mee en voeg de inhoud van het blik tomaten toe.
- Hak dan de cashewnoten fijn en voeg deze daarna toe aan de saus. Breek de tomaten met een spatel en laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen.
- Giet de saus over in een blender of gebruik je keukenmachine om het tot een gladde saus te mixen. Houd de saus apart.
- Smelt 25 g van de boter in een grote pan en bak de kipstukjes gedurende 5 minuten.
- Voeg vervolgens de overige boter, room en saus toe en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen tot de kip zacht en mals is geworden.
- Kook intussen de rijst en bak het naanbrood af in de oven.
- Verdeel de rijst over 4 borden en verdeel de Indiase butter chicken er over.
- Garneer met de gehakte verse koriander en citroensap naar smaak.
- Serveer het naanbrood er apart bij.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
1 comment
Dat klinkt heerlijk, moet ik echt eens gaan maken. Wie weet schuilt er nog ergens een keukenprinses in mij😊
Dank je Marleen
Groetjes Sandra