Recept zelfgemaakte hotdog broodjes
Op de site van Laura vond Heleen het recept voor hamburgerbroodjes. Als je die nou langwerpig maakt, heb je hotdog-broodjes! Deze broodjes zijn stevig, maar toch zacht en luchtig, precies wat een hotdog (of hamburger) nodig heeft. Zelf brood bakken vergt wat oefening, maar deze broodjes zijn easy om te maken, zodat ook de beginnende bakker hiermee lekker aan de slag kan gaan. Het is wel makkelijk om een staande mixer te hebben, maar een handmixer met deeghaken werkt ook prima. En met de hand kneden kan natuurlijk ook, maar dat vergt wel wat spierkracht ☺.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Wat heb je nodig voor 8 broodjes:
- 500 g bloem;
- 1 tl zout;
- 1 el fijne kristalsuiker;
- 1 zakje droge gist (7 g);
- 1 el plantaardige olie;
- 250 ml lauwwarme melk;
- 50 ml lauwwarm water;
- 1 ei;
- Evt sesamzaadjes of maanzaadjes als decoratie.
En zo maak je het:
- Zorg er allereerst voor dat de melk en het water lauwwarm is, ergens van kamertemperatuur tot handwarm is prima. Als het te heet is, zorgt dit ervoor dat de gist doodgaat en dan dus zijn werk niet meer kan doen;
- Meng dan alle ingrediënten, behalve het ei en de sesam-/maanzaadjes in een kom, en roer met een spatel het geheel door elkaar tot het plakkerig begint te worden. Wanneer je dit punt hebt bereikt, ga je verder met je mixer met deeghaken en mix het deeg op een lage stand in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Er mogen geen resten meer aan de zijkant van je kom blijven plakken. Als het deeg te droog is, kun je nog wat water toevoegen, en als het te nat is nog wat bloem;
- Haal de deegbal uit de kom, vet de kom in met een drupje plantaardige olie en doe de deegbal weer terug in de kom. Dek het af met een schone doek, en laat het deeg op een warme plaats ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld;
- Sla vervolgens de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke stukken;
- Rol de deegstukken eerst tot balletjes, en rol deze daarna tussen je handen uit tot een rolletje. Leg de deegrolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de deegrolletjes zit. Laat de rolletjes onder een schone theedoek op een warme plaats nog zo’n 45 minuten rijzen tot ze verdubbeld zijn;
- Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C;
- Kluts dan het ei los met een eetlepel water, en bestrijk de bovenkant van de broodjes ermee. Bestrooi dan eventueel met het sesam- of maanzaad;
- Bak de broodjes in het midden van de oven in 18-20 minuten gaar en goudbruin;
- Laat ze tenslotte op een rooster afkoelen.
En bedenk in de tussentijd welke hotdog je graag uit zou willen proberen.
Eet smakelijk!
3 comments