Recept herfstige vegetarische lasagne
De cooking queens José en Mariëlla, hebben een leuke site met heerlijke gerechten. Het zijn moeder en dochter, superleuk dat ze dit zo samen doen! Een lekker gerecht van hun site is deze vegetarische lasagne met champignons, een ideaal gerecht voor in de herfst.
Deze vegetarische lasagne bevat voor de verandering geen tomaten. Door gebruik te maken van diverse soorten paddenstoelen, geeft het toch een ‘vlezige’ structuur, waardoor je ook totaal geen vlees in je gerecht mist. Zorg er wel voor dat je de paddenstoelen samen met de spinazie goed aanbakt, waarbij het meeste vocht verdampt om de lasagne stevig genoeg te maken dat deze op je bord ook zijn vorm behoudt.
De voorbereiding voor deze lasagne is snel gedaan, maar mocht je dit willen kun je dit ook van te voren doen en de opgebouwde lasagne in de koelkast bewaren om dit op een later moment af te bakken in de oven.
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 250 g champignons;
- 500 g gemengde paddenstoelen;
- 3 rode uien;
- 400 g verse spinazie;
- 400 ml bechamelsaus (zelfgemaakt of uit de winkel);
- 200 g Parmezaanse kaas;
- 1 el Italiaanse kruiden;
- Lasagnevellen;
- Scheutje olijfolie;
- Zout en peper.
Eventueel voor de zelfgemaakte bechamelsaus:
- 500 ml volle melk;
- 40 g roomboter;
- 50 g bloem;
- Snuf nootmuskaat;
- Zout en peper
En zo maak je het:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 200°C;
- Mocht je de bechamelsaus zelf willen maken, ga je nu hiermee aan de slag;
- Smelt hiervoor de boter zachtjes in een pan;
- Voeg vervolgens de bloem toe en roer met een houten lepel gedurende 2 minuten tot je een roux hebt gekregen;
- Schenk er dan langzaam de melk scheutje voor scheutje bij terwijl je met een garde blijft roeren tot een gladde saus zonder klontjes;
- Laat de saus zo’n 10 minuten zachtjes doorkoken, waarbij je regelmatig roert;
- Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper en zet deze opzij totdat je de lasagne op gaat bouwen;
- Pel de uien en snijd deze in dunne reepjes;
- Borstel de paddenstoelen schoon en snijd deze dan ook in reepjes;
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui en paddenstoelen aan;
- Voeg de Italiaanse kruiden toe, samen met peper en zout;
- Vervolgens kan de verse spinazie toegevoegd worden aan de pan. Mocht dit niet in een keer lukken, de spinazie slinkt snel dus kan het ook in delen toegevoegd worden;
- Roer het mengsel door elkaar en laat het zo’n 15 minuten garen totdat het meeste vocht is verdampt;
- Bouw de lasagne op in een ovenschaal, begin met een laagje van het champignon-spinazie mengsel, dan een beetje van de bechamelsaus en wat Parmezaanse kaas en vervolgens de lasagnevellen;
- Maak zo de laagjes van de lasagne, zorg ervoor dat je als laatste eindigt met een laagje champignons, bechamelsaus en Parmezaanse kaas;
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het gedurende 30 minuten in het midden van de oven;
- Haal dan de aluminiumfolie eraf en laat nog 15 minuten bakken in de oven;
- Laat de lasagne een paar minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt;
- Serveer de lasagne met een lekkere groene salade.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*
