Onze favoriete herfstrecepten
De herfst is weer in het land en wij vinden dat heerlijk! Met regenachtig weer, lekker knus binnen met een dekentje op de bank met een goed boek of mooie film of serie. En wat is er fijner om herfstrecepten uit te proberen waardoor je huis ook nog eens lekker gaat ruiken. Een aantal favoriete recepten van Heleen met herfstsmaken als pompoen, paddenstoelen, appels, rode kool en stoofvlees worden hieronder beschreven.
Herfstige pompoen recepten
Pompoenen komen in vele soorten en maten voor, en zijn eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar, maar oorspronkelijk waren ze enkel van oktober tot en met december beschikbaar. Pompoenen zijn heel veelzijdig en kunnen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Een favoriet recept van Heleen is er 1 met pompoen en risotto. En Miljuschka kan er ook wat van met deze lasagne waar je de pompoensmaak ook proeft!
Paddenstoelen
De herfst is natuurlijk ook het seizoen van paddenstoelen. Je kunt voor jouw eigen veiligheid, en die van jouw eetgasten, wel het beste paddenstoelen kopen in de winkel. Sommige exemplaren zijn namelijk in het wild giftig terwijl ze wel op hun eetbare familie lijken! Allereerst voor jou een heerlijke salade met natuurlijk paddenstoelen en biefstuk met pecannoten. Maar hier kan je ook een lekker vegetarisch gerecht terugvinden met paddenstoelen.
Appels
Nederlandse appels zijn van september tot juni verkrijgbaar, dus eigenlijk het hele jaar door. En door een lekkere combinatie met kaneel krijgen appels een heerlijke herfstige smaak! En als je een eigen appelboom in de tuin hebt staan, kan je nu fijn je eigen appels plukken. Marleen heeft een eigen appelboom maar die moet nog even verder groeien alvorens ze zelf appels kan plukken.
Wat lekker is, is zelfgemaakte appelmoes. Of notenbrood met appel & kaneel.
Rode kool
Rode kool is ook een van de groentes die eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar is, maar worden toch het meest geassocieerd met de herfst en winter. Als je een rode kool kookt zonder appel (of iets zuurs), blijft hij blauw. Door het toevoegen van appel en/of een scheut azijn kleurt het mooi rood/paars. Wat het altijd goed doet in de herfst is de ouderwetse gestoofde rode kool. En anders kan je eens een rode kool soep maken, net even anders!
Stoofvlees
Stoofvlees is echt een fijn gerecht voor in de herfst en winter, dat je lang laat sudderen waarbij je huis gevuld wordt met de heerlijke geuren. Heleen maakt ook verschillende varianten van stoofvlees, bijvoorbeeld de Belgische of Italiaanse variant.
Als je nog op zoek bent naar meer heerlijke herfstrecepten, heeft Jaimy van ‘Jaimy’s Kitchen’ een handig overzicht van de seizoensgroenten en de daarbij verschillende recepten.
Van deze herfstrecepten, heb jij een favoriet?
Maar misschien voel jij je vaak down in de herfst/winter, probeer dan eens dit kookboek wat is gebaseerd op de Ayurvedische principes. Voor een goede spijsvertering waardoor je beter in balans bent en dus ook lekkerder in je vel zit!
Fijne herfst!
*Dit artikel bevat een affiliate link*