Recept hartige oliebollen met een Italiaanse twist
Op de site van Jolande Vos stond dit recept voor hartige oliebollen met een Italiaanse twist, naar een recept van Rudolph van Veen. Op de site van Jolande staan nog veel meer heerlijke recepten.
Wanneer je een kleinere ijsboltang gebruikt om de oliebollen te maken, kun je deze hartige variant heel goed als borrelhapje serveren tijdens Oud & Nieuw als variant op de bitterbal. Eten er ook kinderen mee? Vervang dan de prosecco in het beslag door spa rood.
Als je er een iets minder calorierijke variant van wil maken, kun je de oliebollen ook bereiden in de airfryer. Gebruik hier dan kleine siliconen cupcakevormpjes voor die in je airfryer passen. Ze blijven dan wel iets bleker en hebben een minder knapperig korstje, maar de smaak is er zeker niet minder om.
Bereidingstijd: 60 minuten
Wat heb je nodig voor ongeveer 20 stuks:
- 25 g cherrytomaatjes;
- 25 g groene olijven;
- 50 g mini mozzarellabolletjes;
- 1 bosuitje;
- 1 tl Italiaanse kruiden;
- 25 g boter;
- 125 ml water;
- ½ zakje gedroogde gist;
- 125 ml prosecco;
- 250 g tarwebloem;
- 3 g zout;
- Versgemalen peper;
- Zeezout flakes.
En zo maak je het:
- Begin met het maken van de vulling van de oliebollen: snijd hiervoor de cherrytomaatjes en bolletjes mozzarella in vieren, snijd de olijven en bosui in ringetjes en meng dit alles door elkaar met de Italiaanse kruiden;
- Smelt dan de boter in een pannetje en laat het iets afkoelen;
- Verwarm het water tot handwarm en los de gist er in op;
- Voeg vervolgens de prosecco en de boter toe en roer het goed door elkaar;
- Doe de tarwebloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden;
- Schenk het gist-water-prosecco-botermengsel in het kuiltje en meng het met een garde tot een glad beslag;
- Breng het beslag op smaak met het zout en wat versgemalen peper;
- Meng de tomaatjes, olijven, bosui en mozzarella door het beslag en dek de kom af met plastic folie en zet het op een warme plaats om zo’n 30-45 minuten te rijzen tot het in volume verdubbeld is;
- Wanneer je de oliebollen wilt frituren: verhit olie in een frituurpan tot 170°C;
- Maak de ijsboltang nat en schep het beslag voorzichtig in de hete olie;
- Laat de oliebollen in ongeveer 6 minuten frituren tot ze goudbruin en gaar zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi de hartige oliebollen met de zeezoutflakes en serveer direct;
- Wanneer je de oliebollen in de airfryer wil bereiden: verwarm de airfryer voor op 200°C;
- Vet de siliconenvormpjes in met wat bakspray en verdeel het beslag over de vormpjes;
- Spray nog wat bakspray over het beslag en bak ze in de airfryer in 6-7 minuten gaar;
- Haal ze uit de vormpjes en bestrooi de hartige oliebollen met de zeezoutflakes en serveer direct.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*