Recept granita van basilicum
Met warm weer grijpen we vaak met z’n allen naar ijs. Heleen is zelf minder van het ijs maar als ze het eet, kiest ze voor yoghurt. Ikzelf ben echt fan van sorbetijs en dan kies ik meestal voor citroen. Zelf heb ik nog nooit van granita gehoord dus wat is granita nu eigenlijk? Granita komt oorspronkelijk uit Sicilië en het grote verschil met room- of sorbetijs is, dat het officieel niet volledig bevroren is. Daarom kan het ook prima thuis gemaakt worden zonder ijsmachine.
Dit recept is geïnspireerd door een recept van Luke Dale-Roberts, eigenaar van restaurant ‘The Test Kitchen’ in Kaapstad.
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten + 3 uur in de vriezer
Voor 4 tot 6 porties heb je nodig:
- 450 ml water;
- 150g suiker;
- 150 ml citroensap;
- 2 blaadjes gelatine;
- 30g verse basilicum.
En zo maak je het:
- Doe allereerst het water, suiker en citroensap in een pan en verwarm het geheel tot de suiker is opgelost;
- Week de gelatineblaadjes in koud water;
- Los vervolgens de geweekte gelatineblaadjes op in het suikerwater;
- Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de basilicum toe;
- Mix het mengsel met een staafmixer of in de blender tot de basilicumblaadjes fijngehakt zijn en zeef de massa door een fijne zeef;
- Doe dan het mengsel in een schaal en zet het zonder af te dekken in de vriezer;
- Laat het geheel bevriezen totdat er bij de randjes ijs ontstaat (ongeveer een half uur) en roer het geheel met een vork goed door zodat de bevroren stukjes goed loskomen;
- Zet het vervolgens weer terug in de vriezer en herhaal dit elk half uur, totdat alles volledig is gekristalliseerd. Dit duurt ongeveer 3 uur in totaal;
- Serveer tenslotte de granita in mooie glazen bij een dessert of tussendoor.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*