Recept goulash van komkommer en yoghurt
Met nog een knipoog naar het EK dat alweer voorbij is maar met de zomervakantie nog voor de boeg (of je bent al vertrokken), geeft dat een bijzonder recept zoals deze. Namelijk een vegetarisch gerecht uit de keuken van Noord-Macedonië is deze goulash van komkommer.
Goulash wordt traditioneel gemaakt met ui, karwijzaad, paprikapoeder en tomaten. In Macedonië voegen ze hier ook gedroogde munt aan toe en in plaats van zure room gebruikt men daar yoghurt.
De komkommerplakken worden op het laatst pas toegevoegd, zodat ze nog een stevige bite hebben. Een frisse goulash voor in de zomer dus!
Bereidingstijd: ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
- 1 ui;
- ½ tl karwijzaad*;
- 1 el zoet paprikapoeder;
- 1 tl scherp paprikapoeder;
- 1 blik tomaten;
- 1 tl bouillonpoeder;
- 1 tl gedroogde munt;
- 2 komkommmers;
- 3 dl stevige yoghurt;
- 1 el bloem;
- Scheut water of witte wijn.
En zo maak je het:
- Snipper allereerst de ui en bak deze samen met het karwijzaad in wat olie, zachtjes tot de ui glazig is;
- Haal de pan even van het vuur en voeg de paprikapoeder toe en blus af met een scheut water of witte wijn;
- Voeg vervolgens de tomaten, gedroogde munt en bouillonpoeder toe, en laat het op een zacht vuur een half uurtje sudderen. Roer regelmatig en zorg dat het niet droogkookt;
- Was ondertussen de komkommers, snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommers in dikke schijven;
- Meng ook de bloem door een paar lepels van de yoghurt, waarna je dit mengsel door de rest van de yoghurt roert;
- Voeg dan de yoghurt toe aan de tomatensaus. Breng het geheel zachtjes aan de kook en voeg als laatste de komkommerplakken toe;
- Laat het geheel nu zachtjes 5-10 minuten pruttelen. De tijd is afhankelijk hoe stevig en knapperig je de komkommers graag wilt hebben. Roer wel regelmatig, om ervoor te zorgen dat de goulash niet aanbrandt;
- Serveer tenslotte de goulash met gekookte rijst of brood.
Eet smakelijk!
* Mocht je geen karwijzaad hebben, kun je deze ook vervangen door komijnzaad. Het grootste verschil is dat karwijzaadjes krom zijn en wat scherper van smaak dan de rechte komijnzaadjes.
Mocht je graag meer recepten uit willen proberen met yoghurt? Dan is dit kookboek ideaal!
*Dit artikel bevat een affiliate link*