Recept gevulde portobello uit de oven
Op de website van Anne-Ruth Dekker, beter bekend als kookmeisje, vond Heleen een recept voor een gevulde portobello. Deze variant met spinazie en kaas is heerlijk als bijgerecht bij een stukje vlees of vis, of neem een extra portie als je het volledig vegetarisch wil houden.
Vroeger werd het afgeraden om nitraatrijke groenten (zoals spinazie) te eten samen met vis, omdat het nitraat uit de groenten omgezet wordt in nitriet, en dit nitriet samen met het eiwit uit de vis schadelijke nitrosamines zou vormen. Dit is inmiddels achterhaald, want de gehaltes aan nitrosamine die hierbij gevormd worden zijn zo laag dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. Daarom kun je dus prima een stukje vis eten bij deze gevulde portobello met spinazie.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Voor vier personen heb je nodig:
- 4 portobello’s;
- 200 g verse spinazie;
- 1 bol mozzarella;
- 50 g Parmezaanse kaas;
- 2 el creme fraiche;
- 1-2 tenen knoflook;
- olijfolie;
- peper en zout.
En zo maak je het:
- Verwarm allereerst de oven voor op 170 °C (hetelucht) en vet een ovenschaal in met wat olijfolie;
- Haal het steeltje uit de portobello’s (als deze er nog in zitten) en leg ze met het hoedje naar beneden in de schaal en bestrooi met peper en zout;
- Verwarm een koekenpan met wat olijfolie en voeg de spinazie toe. Wok de spinazie op middelhoog vuur. Pers de knoflook uit en voeg toe aan de spinazie. Dit kun je ook weglaten, als je bijvoorbeeld niet van knoflook houdt en voeg dan naar smaak wat Italiaanse kruiden toe;
- Als de spinazie geslonken is, schep het dan in een vergiet en druk er met een lepel het meeste vocht uit. Zo voorkom je dat de portobello’s straks te nat blijven;
- Doe vervolgens de spinazie in een kom en voeg de twee eetlepels crème fraîche toe. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas over het mengsel en breng het geheel op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar;
- Verdeel het mengsel over de portobello’s;
- Snijd dan de bol mozzarella in plakken en leg op iedere portobello twee plakken mozzarella;
- Rasp de overgebleven Parmezaanse kaas erover en bestrooi met nog een beetje peper en zout;
- Zet het geheel zo’n 20 minuten in de oven. Als de kaas nog niet bruin genoeg is geworden, kun je het heel even onder de grill zetten;
- In de tussentijd dat de portobello’s in de oven staan, kun je jouw stukje vlees of vis naar keuze klaarmaken.
Eet smakelijk!