Recept geroosterde wortels met geklopte feta
Uit het kookboek Greek van George Calombaris komt dit recept van geroosterde wortels met geklopte feta. Heleen vond het recept overigens online op wijnspijs. George Calombaris kun je kennen van televisie als jurylid van Masterchef Australië.
Een fijn en makkelijk bijgerecht bij het diner, maar kun je ook goed als lunch klaarmaken. Ook als er restjes overblijven, kun je deze nog prima de volgende dag eten.
Doordat de wortels in de oven geroosterd worden, houden ze hun bite. Samen met de geklopte feta en geroosterde walnoten is het een heerlijke combinatie.
Je kunt de wortels ook van tevoren roosteren, zodat je je gerecht sneller op tafel hebt staan.
Serveer de geroosterde wortels met geklopte feta in een mooie schaal, bijvoorbeeld deze.
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 2 bossen wortels (alleen oranje, of gebruik een mix van kleuren);
- 1 teen knoflook;
- 60 ml olijfolie;
- 50 g walnoten;
- 200 g feta;
- 2 el (volle) melk;
- 1 el honing;
- 1 el citroensap;
- Zoutvlokken;
- Peper;
- Eventueel paar takjes dille.
En zo maak je het:
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 °C;
- Was dan de wortels, schil ze eventueel en doe ze in een grote kom;
- Stamp vervolgens in een vijzel de knoflook fijn met de olijfolie en een flinke snuf zout en peper;
- Meng dan de knoflookolie door de wortels en verdeel de wortels over een bakplaat;
- Rooster de wortels in 30 minuten gaar in de oven en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur (bewaar de olie die is achtergebleven op de bakplaat);
- Tijdens dat de wortels in de oven zitten, kun je de geklopte feta maken;
- Doe hiervoor de melk in een blender, brokkel de feta er in en mix tot een glad mengsel;
- Rooster ook de walnoten in een droge koekenpan gedurende een paar minuten;
- Wanneer de wortels zijn afgekoeld, leg je ze in een mooie schaal;
- Maak vervolgens een dressing van de achtergebleven olie van de bakplaat met de honing en citroensap. Breng het geheel op smaak met zout en peper;
- Schep de geklopte feta tussen de geroosterde wortels in de schaal en sprenkel de dressing er over;
- Garneer als laatste met de geroosterde walnoten en eventueel de takjes dille en serveer.
Eet smakelijk!
*Dit artikel bevat een affiliate link*